середу, 28 серпня 2019 р.

Видатні винниківчани. Дмитро Дмитерко — педагог та лікар.


Дмитерко Дмитро (1875 р. м. Винники – 1930-ті рр. м. Кам’янець-Подільський) — педагог, лікар. У Винниках збудував лікувальний санаторій для хворих на легені на власній землі в урочищі «Піддіброва». У Львові в 1904 р. видав книжку німецькою мовою «Лікування туберкульозу сонячним світлом», а у Тернополі в 1908 р. – «Як можна вилічитися зі сухотів». У Винниках брав участь у культурно-освітньому житті міста. У 1919 р. разом з Пилипом Миськом переїжджає в Кам’янець-Подільський. Тривалий час працював в освіті і діставши ще за Австро-Угорщини пенсію, повернувся до вчителювання в Наддніпрянській Україні, де став ревним виконавцем директив влади. Зокрема, його атеїстична пропаганда в одному із сіл призвела  до того, що релігійна громада — «куркульня» (як пише в автобіографії Любомир Дмитерко), пообіцяла батька вбити, а хату спалити. Помер у 1930-их рр.
Син - Любомир Дмитрович Дмитерко (18 березня 1911, Винники — 2 жовтня 1985, Київ) — український письменник, поет, прозаїк, драматург, публіцист, сценарист, перекладач. Лауреат Державної премії України імені Тараса Шевченка. Один з трьох членів літературної групи «Західна Україна», які не потрапили до радянського ГУЛАГу.

ЛІТЕРАТУРА
Байцар Андрій. Винники туристичні: Науково-краєзнавче видання / А. Л. Байцар. — Винники : Друксервіс, 2016. — 312 с.

Байцар Андрій. Історія Винник в особах: Науково-краєзнавче видання / А. Л. Байцар. — Винники; Львів: ЗУКЦ, 2017. — 180 с.

Влох Михайло. Виники. Звенигород. Унів та довкільні села. 1970 р. Чикаго, США.

На передньому плані Піддіброва



1 коментар: