понеділок, 26 серпня 2019 р.

Видатні винниківчани: Максиміліан Марія Кольбе — польський святий


Максиміліан Марія Кольбе (8 січня  1894 р., Здунська Воля, Польща — 14 серпня 1941 р., Аушвіц, Польща) — польський святий францисканець новітнього періоду, загинув у концтаборі, добровільно пішовши на смерть заради незнайомої йому людини. 1907 р. Кольбе і його старший брат Франтішек вирішили вступити до Францисканського ордену. Вони звернулися у францисканську канцелярію, що знаходилася у Львові на вул. Францисканській (теперішня вул. Просвіти, що знаходиться між вул. В. Винниченка та вул. В. Короленка). У 1910 р. Раймунд отримав чернече вбрання, роком пізніше дав перші обітниці, прийнявши при цьому  ім'я Максиміліан. У 1912 р. Максиміліана Марію Кольбе відрядили на навчання до Риму. У 1914 р. він приніс довічні обітниці і обрав ім'я Максиміліан Марія, бажаючи підкреслити своє глибоке шанування Пресвятої Богородиці.
Навчаючись у францисканській семінарії у Львові, а пізніше бувши послушником у монастирі в отців францисканців, Максиміліан Кольбе протягом 1907—1912 рр.  неодноразово перебував у Винниках та Чишках. У Чишках в цей час знаходився францисканський монастир (ще 15 травня 1456 р. львівський хорунжий Ю. Струмило з Димошина записав монахам-францисканцям у Львові своє с. Чишки  зі солтиством та монастирем).
Отець Кольбе помер 14 серпня 1941 р., вбитий нацистами уколом з отрутою, як один з останніх в’язнів, замкнений в камері голоду.
1971 р. Папа Римський Павло VI зарахував Максиміліана Марію Кольбе до лику блaженних. 10 жовтня 1982 р. Папа Іван-Павло II у присутності Франтішека Гаєвнічека в урочистій обстановці під оплески 200 000 вірян офіційно зарахував Максиміліана Кольбе до лику святих мучеників. Святий Максиміліан — один з десяти святих мучеників XX ст., на честь яких у Вестмінстерському абатстві в Лондоні були споруджені статуї. У літургійному календарі Римо-Католицької Церкви 14 серпня є днем пам'яті святого Максиміліана Марії Кольбе.

ЛІТЕРАТУРА

Байцар Андрій. Історія Винник в особах: Науково-краєзнавче видання / А. Л. Байцар. — Винники; Львів: ЗУКЦ, 2017. — 180 с.



Немає коментарів:

Дописати коментар