суботу, 24 серпня 2019 р.

УКРАЇНСЬКИЙ КРИМ.Тепе-Кермен - печерне місто



Тепе-Кермен (Замок на вершині) — невелике печерне місто в Криму біля села Кудриного Бахчисарайського району. Тепе-Кермен в перекладі з тюркської означає «фортеця на вершині (пагорбі)». Місто існувало в період з VI до XIV ст. Комплекс розташований на вершині гори-останця висотою 535 м н. р. м. (225 м над оточуючими долинами). Висота обривів з півдня та заходу сягає 12 м. Найкраще збережені сліди перебування населення - комплекс печер (близько 250 камер), які відображають усю різноманітність типів, що трапляються в печерних містах Криму.
Найвідоміші печерні храми городища Тепе-Кермен це «Церква з баптистерієм» та «Церква з ризницею».

«Церква з баптистерієм» має ширину від 4,5 до 5,3 метра та довжину близько 11 метрів. Приміщення храму розділено на дві частини — церкву та баптистерій, і витягнуто не так, як заведено зазвичай — по осі, яка спрямована до вівтаря, а поперек, по осі, що має спрямованість північ-південь.
Вівтарна частина печерної церкви займає практично повністю центральну частину приміщення, на вівтарній перешкоді видно вирубані в скелі два хрести. У баптистерії можна побачити купіль висічену у формі хреста. Уздовж стін і просто в підлозі печерного храму вирубані могили та ніша-гробниця.
«Церкву з баптистерієм» вважають унікальним пам'ятником середньовічної архітектури Криму. Вона має баптистерій, вівтар, винесений всередину, і поперечне розташування нефа. Храми з подібним архітектурним розташуванням у Криму більше ніде не трапляються.


ЛІТЕРАТУРА
Байцар Андрій. Крим. Нариси історичної, природничої і суспільної географії: навч. посіб. / А. Л. Байцар; Львів. нац. ун-т імені І. Франка. — Львів. : Видавничий центр ЛНУ ім. Івана Франка, 2007. — 224 с.
Байцар Андрій. Географія Криму : навч.-метод. посібник / А. Л. Байцар. - Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2017. - 358 с.


Немає коментарів:

Дописати коментар