понеділок, 5 серпня 2019 р.

Біотична верхня межа лісу на схилах г. Данцер (1850 м) та г. Гомул (1788 м). 2019 р. липень.

Верхня межа лісу (ВМЛ) в Українських Карпатах — смуга елементарних природних систем, що формується на контакті гірсько-лісового і субальпійського поясів і до якої належать лісові ПТК, де дерева мають мінімальну висоту 5 м, мінімальну зімкнутість крон 0,3, проходить природне відновлення деревостану і відбувається середовищетвірна роль лісу. Верхня межа лісу в Українських Карпатах проходить найвище на горі Стайки (ландшафт Чорногора) (на висоті 1680 м н. р. м.
Біотична ВЛМ виникає в тих ПТК, де відповідні чагарникові  угруповання вже зайняли  придатні для них екологічні ніші (ще у ранньому голоцені)  і тепер створюють нездоланний фітоценотичний бар’єр для підняття деревних порід уверх. В Альпах таку межу визначив Ц. Шреттер, в Українських Карпатах – А. Якуб, А. Сьродонь, С. Стойко .
Біотична ВМЛ зумовлена конкурентною здатністю криволісся сосни гірської або вільхи зеленої щодо лісових ПТК, що є перешкодою їхнього поширення у придатні для них екологічні умови. Вона трапляється у ландшафті Чорногора, Мармароських горах та Ґорганах на контакті смерекових лісів і гірськососняків, на Полонині Красній на межі букових лісів і субальпійських лук.
Найліпше біотична ВЛМ представлена у Чорногірському ландшафті (верхня частина басейну потоку Погорілець, відроги гір Пожижевська, Данцер (Данцеж), між вершинами Туркул і Шпиці та ін.). Гірська сосна в цих ПТК на висоті 1 450 м утворює суцільні щільно зімкнені зарості заввишки до 2,5 м. У таких субальпійських ПТК виникає нездоланний фітоценотичний бар’єр для підняття смереки вверх і тому формується біотична ВМЛ. Смерека в цих ПТК має значний потенціал і росте за третім-четвертим бонітетом, утворюючи високостовбурні, зікнуті деревостани, тоді як у зоні термічної ВМЛ вона росте за п’ятим – п’ятим б бонітетом.
У зоні біотичної ВМЛ смерека добре поновлюється насінням, її сходи спостерігають і під наметом гірськососняків, але в цих ПТК підріст із часом відмирає, і смерека не здатна сформувати зімкненого ярусу, який створив би несприятливі умови для світлолюбної гірської сосни та сприяв витісненню її з зайнятих позицій.

Немає коментарів:

Дописати коментар