середу, 28 серпня 2019 р.

Видатні винниківчани: Катерина Гриневичева — письменниця та громадська діячка


Гриневичева Катерина Василівна (при народженні Банах Катерина Василівна; 19 листопада 1875 р. м. Винники  25 грудня 1947 р. Берхтесґаден, Німеччина)письменниця та громадська діячка.
Народилася в сім'ї Василя Банаха, державного службовця, і Марії з Кубаїв (поховані на Личаківському цвинтарі), — як найстарша дитина. Вивести у люди, дати освіту усій дітворі: дочці і шістьом синам було батькам не легко. Тож життя в родині Банахів межувало зі спартанською простотою. Брати Катрі здобули високу освіту. Д-р Валерій був адвокатом у Надвірній, о. Іван — сотрудником греко-католицької катедри у Перемишлі, д-р Володимир — лікарем, Денис — учителем й організатором хору в с. Гаї під Львовом, Євген — хорунжий УГА, загинув у 1920 р. в «чотирикутнику смерті», а наймолодший, Богдан, впав від польської кулі в часі листопадових боїв у 1918 р. у Львові. Був ще один брат, Григор, який помер дитиною.

Дитинство Катря провела у Винниках.
Коли дівчинці минуло три роки, її батьки переїхали до Кракова. Тут і минули дитячі й шкільні роки. У Кракові закінчила польську вчительську семінарію й розпочала писати польською мовою. У семінарії було заведено факультативне вивчення української мови для тих майбутніх учителів, що мали працювати в Галичині, і К. Гриневичева починає вивчати рідну мову. На цей час припадає її зустріч із В. Стефаником, який схилив молоду письменницю до української літератури. Після закінчення семінарії дев'ятнадцятилітня вчителька повертається до Львова, де й прожила майже усе життя. Крім літератури, займалася редакційно-видавничою справою, стала однією з активних діячів жіночого руху в Галичині. Останні роки прожила в Німеччині. Похована у Берхтесґадені, Баварія.
Автор циклу «Легенди й оповідання» (1906 р.), збірки оповідань і нарисів «По дорозі в Сихем» (1923 р.), «Непоборні» (1926 р.), великих епічних творів «Шоломи в сонці» (1928 р.), «Шестикрилець» (1929 р., 1935 р.).
Окремі видання:
*Гриневичева К. Непоборні: Повісті, оповідання, новели. — Львів: Каменяр, 2004. — 359 с.
*Гриневичева К. Шестикрилець. Шоломи в сонці. — К.: Дніпро, 1990.
На честь Катрі Гриневичевої названа одна з вулиць Винник.

ЛІТЕРАТУРА

Байцар Андрій. Винники туристичні: Науково-краєзнавче видання / А. Л. Байцар. — Винники : Друксервіс, 2016. — 312 с.

Байцар Андрій. Історія Винник в особах: Науково-краєзнавче видання / А. Л. Байцар. — Винники; Львів: ЗУКЦ, 2017. — 180 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар