суботу, 3 серпня 2019 р.

УКРАЇНСЬКИЙ КРИМ. Фортеця Каламіта


         Фортеця Каламіта. Каламіта — середньовічна візантійська фортеця, залишки якої розташовані поблизу гирла річки Чорної (Інкерман), на плато, в південно-західній частині Монастирської скелі. Нині збереглися лише руїни окремих башт та інших фортифікаційних споруд. Топонім «Каламіта» перекладають різним чином: новогрецькою — це «гарний мис», давньогрецькою — «комишова», хоча існують і інші тлумачення. Фортеця є філією Національного заповідника «Херсонес Таврійський». Раніше на місці фортеці було укріплення, засноване візантійцями ще в VI ст. для захисту підступів до м. Херсонес. Сучасна споруда належить до значно пізнішого періоду: часи князівства Феодоро, початок XV ст. Залишки укріплення є на вершині Монастирської гори в гирлі р. Чорної, над глибоким урвищем.
Фортеця складалася з шести башт, з'єднаних чотирма куртинами, три з яких не збереглись. Була побудована з бутового каміння та блоків на вапняковому розчині. Товщина стін укріплень становила від 1,2 до 4-х метрів, а висота башт 12-ти метрів. Загальна довжина споруди — 234 метра, а площа близько 1 500 м².


ЛІТЕРАТУРА
                 Байцар Андрій. Крим. Нариси історичної, природничої і суспільної географії: навч. посіб. / А. Л. Байцар; Львів. нац. ун-т імені І. Франка. — Львів. : Видавничий центр ЛНУ ім. Івана Франка, 2007. — 224 с.
                 Байцар Андрій. Географія Криму : навч.-метод. посібник / А. Л. Байцар. - Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2017. - 358 с.
Світлина з Вікіпедії

Немає коментарів:

Дописати коментар