вівторок, 27 серпня 2019 р.

Видатні винниківчани. Пилип Мисько - повітовий комісар Винник у листопаді 1918 р.


Мисько Пилип (23 листопада 1882 р., м. Винники – березень 1959 р., м. Київ) — вчитель гімназії, директор «Торгової Спілки», повітовий комісар Винник у листопаді 1918 р.
Середню освіту здобув у I-ій Академічній гімназії у Львові, а філософські студії проходив у Львівському університеті. Був гімназійним учителем у Перемишлі. Під час відпусток працював у Винниках у культурно-освітніх товариствах і споживчому кооперативі та належав до їх засновників. У 1908 р. видав друком у Львові збірку своїх поезій під назвою «В задумі».
1915 р. одружився з Катериною Влох  (1886 р. н., батько – Олекса Влох, мати – Параскевія з дому Кубай). У подружжя було дві доньки – Дарія і Мирослава.
На зборах українців у Винниках 1 листопада 1918 р. Пилипа Миська обрали повітовим комісаром.
Літопис «Червоної Калини» ч. 33 у звіті з Винник подає:
«Дня 1 листопада 1918 р. рівночасно з проголошенням Української держави; відбулися збори українців у Винниках Тоді вибрано повітовим комісаром проф. Пилипа Миська. Він зарядив перейняття урядів та військових інституцій на річ Української Держави і перевів організацію війська в цілому судовому повіті Винники. Секретарем комісаріату був іменований Володимир Домазар, а урядовцем Василь Дверій. При комісаріаті створено повітовий харчовий уряд з Євгеном Гавришем на чолі (з грудня 1918 р. повітовим комісаром був о. Володимир Семків, парох з с. Миклашова)».
При  відступі українського війська зі Львова Пилип Мисько подався на схід і працював спочатку в Кам’янці Подільському, а пізніше у Києві, де помер у березні 1959 р.
 На честь Миська Пилипа названа одна з вулиць Винник.

23 серпня 2012 р.  сесія ВМР присвоїла назви  вулиць  імені Пилипа Миська (уродженець Винник, філософ, культурно-політичний діяч, повітовий комісар Винниківського судового повіту у листопаді 1918 р.) і Семена Магаляса (уродженець Винник, культурно-освітній і військовий діяч, сотник УГА, співорганізатор Державного Секретаріату Військових Справ ЗУНР).



ЛІТЕРАТУРА
Байцар Андрій. Історія Винник в особах: Науково-краєзнавче видання / А. Л. Байцар. — Винники; Львів: ЗУКЦ, 2017. — 180 с.
Байцар Андрій. Видатні винниківчани: Науково-краєзнавче видання / А. Л. Байцар. — Львів; Винники, 2012. — 88 с.
Байцар Андрій. Винники туристичні: Науково-краєзнавче видання / А. Л. Байцар. — Винники : Друксервіс, 2016. — 312 с.


Немає коментарів:

Дописати коментар