четвер, 1 серпня 2019 р.

УКРАЇНСЬКИЙ КРИМ. Гора Ільяс-Кая (681,9 м)


         Гора Ільяс-Кая (681,9 м) - у перекладі з кримськотатарської мови - скеля Іллі. Вершина домінує над Ласпінською бухтою і Саричем. Неприступні стіни з півдня і з північного заходу надають вершині величний вигляд. У середині квітня 1999 р. в середній частині південної стіни стався великий обвал. Унаслідок обвалу утворився величезний червоно-рудий карниз. Майже на самій вершині г. Ільяс-Кая була укріплена монастирська церква Св. Іллі (X—XV ст). Скеля, на якій знаходилося укріплення, з півночі, півдня і заходу неприступна. На її вершину можна піднятися тільки крутим східним схилом. У Криму є безліч місць, присвячених пророку Іллі (пророк Ілля займає в контексті християнської традиції особливе місце). Середньовічні ченці зробили монастир практично неприступним, збудувавши зі східного боку гори кам’яну фортечну стіну, складену з буту.
 Укріплення, протяжністю близько 50 м, раніше було на підступах до вершини, затуляючи доступ до монастирських будівель. Напевно, саме тому церква і мала ім’я святого: за переказами, Ілля був непереможним воїном. У наш час від монастиря, що проіснував цілих п’ять століть, практично нічого не залишилося.
ЛІТЕРАТУРА
•                 Байцар Андрій. Крим. Нариси історичної, природничої і суспільної географії: навч. посіб. / А. Л. Байцар; Львів. нац. ун-т імені І. Франка. — Львів. : Видавничий центр ЛНУ ім. Івана Франка, 2007. — 224 с.
•                 Байцар Андрій. Географія Криму : навч.-метод. посібник / А. Л. Байцар. - Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2017. - 358 с.


Ільяс-Кая і Скелі Ласпі (світлина з Вікіпедії)

Немає коментарів:

Дописати коментар