неділю, 4 серпня 2019 р.

З історії Винниківських родин. РОДОВІД ВРЕЦЬОНІВ (Частина I)




За Михайлом Влохом "Виники. Звенигород. Унів та довкільні села" (1970 р. Чикаго. США) .

До найдавніших родів у Винниках належать Врецьони. Вже на грамоті про знесення панщини у Винниках у 1785 році знаходиться підпис Федька Врецьони. Цей родовід виводимо переважно з пам’яті, тому він неповний, а при деяких родинах не подано всіх членів. Анна Полянська подала нам, що колись вона нарахувала 82 дітей і внуків її діда Петра Врецьони. Починаємо з 1785 року:
1.     Федько Врецьона, господар згідно з грамотою з 1785 року і наступні покоління:
2. а) Захарій Врецьона, його жінка Анастасія Банах, господарі;
б) Анна Врецьона, її чоловік Олекса Кубай, господар.
3. Григорій Врецьона, народ. 1839 року, педагог і письменник, а його брат Петро Врецьона, господар і дяк, мав численних нащадків, як:
4. а) Пелагія, заміжня Кульчицька, її дочка Анна, зам. По-лянська з синами Богданом і Юрієм, а син Пелагії Ярослав Кульчицький пропав за большевиків, залишивши сина Юрія, який здобув у США ступінь магістра гуманітарних наук;
б) Марія, зам. Ґрицко, дочка Павлина Левицька в Трентоні, Н. Дж., США;
в) Катерина, зам. Согор, її чоловік був талановитим диригентом хорів;
г) Стефанія, зам. Тиха, в Парижі;
г) сини Гринько, Михайло, Дорко і Філько, що загинув у Визвольній боротьбі, та Омелян, що дав усім своїм дітям вищу освіту, а саме:
5. Володимир - лікар у штаті Нью-Йорк;
Євген - інженер у Швайцарії;
Іванка - учителька в Польщі і
Марія - колишня урядничка ПромБанку у Львові, тепер в Нью-Йорку.

Деякі посвоячення роду Врецьонів і Кубаїв

Анна Врецьона, дочка Федька Врецьони (1785 р.), вийшла заміж за Олексу Кубая, а від них походять син Михайло й три дочки - Марія, Параскевія і Євдокія, а від них:
а) Марія Кубай, зам. Банах, мала семеро дітей, всі вони; здобули високу освіту: Денис Банах - учитель у Глуховичах, Валеріян - адвокат у Надвірній, Іван - священик, Володимир - лікар, Євген, Богдан і Катря, заміжня Гриневичева, письменниця, її сини-адвокати - Володимир помер в Австралії, Ярослав живе в Нью-Йорку, а дочка Дарія (заміжня Витанович) - у Чікаґо;
б) Параскевія Кубай вийшла заміж за Олексу Влоха, а їхні діти - Катерина, Марта, Омелян, Григорій і Михайло. З них Омелян (скрипаль) помер 1918 року в Ростові на Дону, Катерина (зам. Мисько), а діти - Дарія (зам. Позняк - диригент хору в Чікаґо) і син Миром, а Мирослава Мисько, доктор-дентист, вийшла заміж за доктора медицини Івана Іванціва. Марта Влох (зам. вперше Литвин, вдруге Маркевич), а їхні діти - Григорій має молочну фірму в Вісконсіні, США, Галина Литвин заміжня Держко, в Торонто, Канада, Мирослав - підприємець у Чікаґо, Володимир - у Варшаві, а Олександер Маркевич - технолог в Чікаго, Григорій Влох на Батьківщині з синами: Тарас - лікар, Вололодимир - агроном і Орест - хімік. Михайло Влох - автор цього збірника.
в) Євдокія Кубай вийшла заміж за Юрія Скремету, один з їхніх синів - Олекса - мав дочку Анну (зам. Маркевич), яка померла 22 січня 1965 року в Трентоні, Н. ДЖ. (США) і залишила мужа Дмитра, матір Февронію, дочку Олександру з мужем Євгеном Обаранцем, синів Богдана й Романа в Україні та Володимира і Юрія (священика) в США, невісток Любу і Марію, сестер Павлину й Марію, браті Григорія на Батьківщині та внуків Мирона, Юрія-Олега Володимира й Реню.
Врецьона Григорій Захарович

Немає коментарів:

Дописати коментар