середу, 21 серпня 2019 р.

Винники. З історії Хреста на Розлавці



Хрест на символічній могилі «Борцям за волю України» (1990 р.) (Розлавка, роздоріжжя вул. І. Франка — Стрілецька). Перший Хрест тут було встановлено у 1850-их рр. на честь скасування панщини.

Історична довідка. Починаючи з 1849 р. день 16 квітня (скасування панщини) щороку відзначався як всенародне свято. Люди намагалися увічнити пам’ять про кінець кріпацької неволі. Народні майстри споруджували пам’ятники з каменю, заліза або дуба на кошти, зібрані серед селян. Кам’яні пам’ятники завершувалися кам’яним або залізним хрестом. Ставили їх у річниці скасування кріпацтва. До кінця XIX ст. таких пам’ятників у Галичині було 1,5 тисячі.

В 1919 р. тут було поховано декілька українських вояків (вбитими поляками під час війни) і встановлено хрест. Газета «Свобода» (США) від 25 травня 1921 р. згадує про перепоховання (23 квітня, субота) 15 стрільців. Похоронна процесія виглядала так: з Розлавки, у військовому порядку вишикувалися шістнадцять підвід, аж до могили на цвинтарі вся дорога була заповнена людьми, між ними всі школярі у національному одязі йшли за домовинами під проводом своїх учителів. Похорон очолив о. прелат Леонтій Куницький з кільканадцятьма священниками з Винник та  околиць.
За іншою версією - в цьому місці не було поховання січовиків (Ігор Тимець (директор Винниківського музею)  записав спогади від учасника цих подій винниківчанина, січовика Степана Копача).

Хрест на цьому місці (де зараз продають морозиво) залишився і простояв до 1950-х рр.. Хрест був з дуба  (розмір квадрата 20 х 20 см, висота приблизно 3,5 м). 
За споминами винниківчанина Юрія Литвина (1948 р. н.): "Мій дядько Михайло Грицко розказував, що після війни НКВдисти привозили хлопців з лісу і клали їх коло хреста для впізнання, а потім вивозили в невідомому напрямку. Дядько був ініціатором насипної могили й поки жив прибирав її". 
 2019 р. проведено капітальну реставрацію Братської могили.
 
ЛІТЕРАТУРА

*Байцар Андрій. Винники туристичні. Науково-краєзнавче видання. Винники: Друксервіс, 2016.  312 с.

*Байцар АндрійІсторія Винник в особах. Науково-краєзнавче видання. Винники; Львів: ЗУКЦ, 2017.  180 с.

2019 р. 21 серпня



2017 р. грудень

Немає коментарів:

Дописати коментар