понеділок, 26 серпня 2019 р.

Видатні винниківчани: Марія Янішевська - відома громадська діячка


Янішевська Марія Теофіля (? — 4 квітня 1981 р., Бразилія) — громадська діячка, вчителька. Народилася в родині священика о. Петра й Анастасії Скульських. Закінчила у Львові вчительську семінарію. Ще під час студій брала участь у жіночій чоті УСС. У 1919 р. брала участь у проголошенні Акту злуки українських земель, що відбувся 22 січня 1919 р. в Києві. Учителювала на Перемишлянщині. Одружившись із учителем Павлом Янішевським, переїхала на Лемківщину, де вчителювали в с. Долиниці, повіт Ясло.  Тут вони займалися культурно-національним вихованням серед лемків. За цю діяльність їх перевели до Радома, де вони вчителювали у польських школах. 

1936 р. вийшли на пенсію і переїхали до Винник, де мали власне помешкання. Тут Марія вступила до Союзу Українок і фігурувала на його з’їздах, як представниця філії СУ. Після вибуху війни подружжя повернулось на Лемківщину, а звідтіля переїхало до Австрії, а по закінченні війни до Італії, звідки виїхали в 1946 р. до Бразілії. Тут вони поселились у Сан Паулу, де Марія допомогла братові о. Йосифові Скульському зорганізувати парафію, а потім спільно з іншими створили Т-во ’’Соборність”. Тут Марія щиро працювала, як голова жіночої секції. Померла 4 квітня 1981 р. На її похорон прибули члени ’’Соборности” з Сан Паулу й околиці. Похоронено її в родинному гробівці у Сан Кайтано до Сул.

ЛІТЕРАТУРА

Байцар Андрій. Історія Винник в особах: Науково-краєзнавче видання / А. Л. Байцар. — Винники; Львів: ЗУКЦ, 2017. — 180 с.



Немає коментарів:

Дописати коментар