суботу, 24 серпня 2019 р.

УКРАЇНСЬКИЙ КРИМ. Ескі-Юрт


Ескі-Юрт (крим. Eski Yurt) - стародавнє селище часів Золотої Орди, сьогодні - західний мікрорайон Бахчисарая. Топонім Ескі-Юрт у перекладі означає «старе поселення» або «стара ставка», тобто це місто старіше, ніж ханська столиця Бахчисарай, яку заснували в XVI ст. Від перших вулиць і будинків Ескі-Юрта не залишилося й сліду, зате на околиці селища довго зберігалося велике кладовище золотоординської епохи, що називали Кирк-Азізлер, або просто Азіз. Одне з найбільших і найдавніших мусульманських цвинтарів в усьому Криму, воно свідчило про багатство і значне заселення Ескі-Юрта в епоху Золотої Орди. Поворот у його долі настав, очевидно, після виникнення незалежного Кримського ханства, коли за 2 км від Ескі-Юрта виникла нова ханська столиця, що швидко затьмарила його колишню славу.



Недалеко від селища був розташований Азіз Малік-Аштера, де і стояло суфійське текіє. За повір’ями, тут похований Малік-Аштер — легендарний герой епохи халіфату. Вважали, що молитва на могилі Малік-Аштера здатна зцілювати хворих (наприклад, тих, хто постраждав від укусу отруйних тварин). Згідно з місцевими переказами, його поховання відкрив хан Мехмед II Ґерей (за іншою версією - шейх нак- шбендійського суфійського тарикату). Як свідчить легенда, хан виявив у землі плиту з давніми написами, коли планував побудувати для себе мавзолей. На ній було написано про те, що тут покоїться Малік-Аштер. Тоді він передумав будувати власну гробницю і замість того облаштував могилу славетного подвижника - Азіза, спорудивши поруч з нею прикрашене мармуром текіє.

Померлим ставили пам’ятники, а найбільш знатним і заможним споруджували мавзолеї - дюрбе. Пізніше побудували текіє (монастир) дервішів (мандрівних ченців); у XX ст. частину надгробків перенесли на ханське кладовище при палаці, мечеть закрили, а від монастиря вціліла лише надвірна кафедра проповідника — мімбер. Порівняно добре збереглися чотири дюрбе Азіза. Наголосимо, що іншого подібного «заповідника мавзолеїв» у Криму немає.

ЛІТЕРАТУРА
Байцар Андрій. Крим. Нариси історичної, природничої і суспільної географії: навч. посіб. / А. Л. Байцар; Львів. нац. ун-т імені І. Франка. — Львів. : Видавничий центр ЛНУ ім. Івана Франка, 2007. — 224 с.
Байцар Андрій. Географія Криму : навч.-метод. посібник / А. Л. Байцар. - Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2017. - 358 с.
П.-С. Паллас. Ескі-Юрт (1793 р.)

Немає коментарів:

Дописати коментар