середу, 28 серпня 2019 р.

Видатні винниківчани: Ірина Дмитерко — український педагог, громадська діячка на еміграції.


Дмитерко Ірина Романівна (1922 р. м. Винники — 1994 р. м. Чикаго, США) — український педагог, громадська діячка на еміграції. Народилася у Винниках у родині Анастасії та Романа Чайки. Закінчила народну школу у Винниках та вчительську семінарію сестер василіанок у Львові. 1940 р. вступила у Львівський університет, де за хороші успіхи в навчанні отримала Сталінську премію. У 1942 р. вийшла заміж за студента медінституту Ігора Дмитерка.
Воєнне лихоліття змусило молоду сім’ю покинути рідну домівку, поневірятися світами і згодом осісти в Німеччині. 1950 р. Дмитерки прибули до США, де спочатку проживали в м. Ст. Джозеф. Тут Ігор Дмитерко отримав ступінь магістра хімії. У 1959 р. сім’я переїхала до Чикаго.
Ірина спочатку займалася тільки вихованням трьох дітей, а коли вони трохи підросли — вирішила повернутися до свого фаху: закінчила коледж та Іллінойський університет, стала вчителькою іноземних мов (німецької та іспанської) в середній школі, де пропрацювала 17 років.
Паралельно Ірина та Ігор Дмитерки починають вчителювати в школі українознавства при церкві св. Йосифа в Чикаго, де дуже скоро Ірина обіймає посаду директора і всю свою увагу зосереджує на вдосконаленні процесу навчання. Оскільки у школі більшість дітей володіли тільки англійською мовою, вона домоглася введення двомовного навчання, що забезпечило збільшення чисельності учнів, які отримали змогу ознайомитися з українським народним мистецтвом (різьбою, малюванням, вишиванням, писанкарством тощо). Ірина Дмитерко очолювала школу понад 20 років і змогла залишити хороший спадок молодому поколінню.


Історична довідка

1949 р. школи українознавства були засновані в Нью-Йорку, Чикаго і Нью-Гейвені. Наступного року число шкіл значно зросло – вони відкрилися у Детройті, Клівленді, Денвері. Пізніше такі школи організували у Нью-Арку, Балтиморі, Йонкерсі, Філадельфії, Бостоні, Гартфорді, Пассейку. Наприкінці 1952 року у Нью-Йорку та Чикаго діяло по дві школи українознавства. На початку школа в Чикаго мала 9-ро дітей, згодом – 12. Перші книжечки, крейду, тощо купував сам учитель. Проте, у 1952 році у школі українознавства в Чикаго навчалося вже 170 українських дітей. Розпочалося будівництво окремого приміщення для школи, яке було завершене у березні 1953 року. Оскільки школа українознавства існувала при греко-католицькій парафії св. Миколая, важливим напрямом її діяльності було релігійне виховання, адже українська греко-католицька церква в Америці мала за мету дати дітям українських батьків національне виховання.


ЛІТЕРАТУРА

Байцар Андрій. Винники туристичні: Науково-краєзнавче видання / А. Л. Байцар. — Винники : Друксервіс, 2016. — 312 с.

Байцар Андрій. Історія Винник в особах: Науково-краєзнавче видання / А. Л. Байцар. — Винники; Львів: ЗУКЦ, 2017. — 180 с.


                                   Церква святого Йосифа Обручника в Чикаго

2 коментарі: