суботу, 14 січня 2023 р.

Старий Новий рік. Спогади дитинства. Винники (Львівщина). 1970-і рр.

За традицією, 14 січня, на Василя або ж Старий Новий рік, заведено засівати. В наших краях вважається, що не варто в цей день давати або брати що-небудь у борг, адже "цілий рік може пройти в боргах". Також на старий Новий рік не заведено виносити сміття, бо "так можна винести все щастя з дому".

На світанку (6 год) починав ходити по хатах родичів, сусідів та знайомих і засівати, бажаючи господарям багатства та злагоди й усіляких гараздів у Новому році. Це був один день у році коли мама дозволяла пропустити школу (з відвідуванням школи було строго, ніякі мої фантазії про видумані хвороби не проходили!). Засівав житом або пшеницею. Фіртки в господарів були відкриті, на веранді, або на дворі «включали» світло. Люди пускали до хати знайомих і незнайомих засівальників. Засіяну пшеницю в хаті не можна було замітати, аж на наступний день і- не викидати, а віддати пташкам.

Це був тривалий в часі процес. Майже всі засівальники теж починали ходити з 6-7 год.  Зими були морозні й сніжні. Деколи важко було йти дорогою – бо лежав «великий» сніг, а дороги бічні майже не чистили від снігу. З початку йшов до діда Олега і баби Ганни (проживали на вул. Кривоноса; Загороддя), пізніше – довга дорога на Чишки (село за Винниками). Там сіяв в цьоці Марійки Мозіль (там проживала і моя прабаба), а пізніше у вуйка Петра Кулешка. Далі – через Кільцеву, Радгосп на «Забаву» (місцевість і вулиця у Винниках) до хресної мами  Світлани. Обовязково – дєдьо Михайло (так ми називали вуйка, рідного брата баби, уродженця Закерзоння). Проживала його родина біля стадіону.  По дорозі треба було зайти до Саєвичів – батьків моєї вуйни Дани (вул. Івана Франка; біля «Бойні»). Мама завжди давала вказівки, щоб нікого з близьких людей не пропустити!! Дальше дорога «на Винники» (так в нас говорять про центральну частину): сімейство Литвинів (колеги батьків; вул. Івасюка; «Сахалін»), цьоця Михайлина (військове містечко в лісі). Повертаючись додому – засівав навіть незнайомим людям, а на сам кінець сусідам. Була вже 10 год. ранку. Кілометраж серйозний – 7-8 км. Пшеницю, що залишилася – висипав курям. Настрій на цілий день - бадьорий і веселий!!!

Вінчування з тих літ:

Сію, сію, посіваю, з Новим роком Вас вітаю!

На щастя, на здоров'я, на той Новий рік,

Щоб у вас все було краще як торік!

Щоб родилось жито-пшениця і всяка пашниця.

Христос ся Рождає!!!



Немає коментарів:

Дописати коментар