суботу, 7 січня 2023 р.

СПОГАДИ ЮНИХ ЛІТ. Про наш ВЕРТЕП у ВИННИКАХ (Львівщина) у 1980 р. та 1981 р.

У час Різдва летять думки кожного з нас до рідної хати, де залишились молоді літа, наше минуле. Оживає містерія Різдвяної ночі, пригадуються різдвяні традиції, які ми колись з таким пієтизмом зберігали. До Різдва готувались з великою дбайливістю та увагою. Ще в листопаді 1979 р., ми школярі й випускники СШ№47, що проживали на Розлавці (місцевість у Винниках), вирішили створити ВЕРТЕП. Тоді ми ще і гадки не мали, що це буде єдиний ВЕРТЕП на всі ВИННИКИ!!! (до цього часу в нашому містечку були завжди вертепи, бувало й до десяти вертепів на все містечко). Винники завжди славилися своїми давніми культурно-церковними традиціями. Кінець 1970-х й поч. 1980-их рр. – це глибокий застій правління Брежнєва. СРСР готувався тоді до проведення олімпіади в Москві. КГБ в цей період не дрімало. Попри всі побоювання ми все ж таки вирішили створити ВЕРТЕП.
 
Репетиції розпочалися у листопаді в помешканні п. Олексія та п. Олі Комендяк – батьків Надії Стаховської та Володимира Комендяка. Пані Оля була в нас головним «режисером» ВЕРТЕПУ. До речі, п. Олі вже за 90 р. Дай Бог їй здоров'я!!! Кожного вечора (і так аж до 6 січня включно, без вихідних) ми проводили репетиції. Одяг нам шила п. Оля і наші батьки. Іншу атрибутику ми виготовляли самі. Вивчали стародавні колядки та віншування. Участь у ВЕРТЕПІ взяли: Михайло та Надійка Стаховські (робітники); Андрій Костів (студент університету); Богдан Гаврада – учень ПТУ; Богдан Цимбала (на жаль його вже з нами немає, вічна йому пам'ять) та Олег Партика – учні 10 класу; Володимир Комендяк – учень 9 класу; Віталій Хорт, Андрій Блонарович, Орест Микитів (на жаль його теж вже з нами немає, вічна йому пам'ять), Михайло Борисов та Андрій Байцар – учні 7 класу; Юрій Блонарович – учень 6 класу.
 
6, 7 та 8 січня наш ВЕРТЕП колядував по всіх Винниках. Пригадую як ми на вул. Івана Франка (біля теперішньої символічної могили січовим стрільцям) заколядували «СУМНИЙ СВЯТИЙ ВЕЧІР в 47 році». Розпочав колядку студент університету Анрій Костів. Все відбулося спонтанно. Зрозуміло, що в будь-який момент нас могли «загребти». Андрій попрощався б з університетом, а мені його б ніколи й не бачити (я це - для молодшого покоління). Винниківчани з великою радістю приймали колядників!!! Атмосфера РІЗДВА у ВИННИКАХ була чудова!!! Коляда лунала від «Забави» й «Кута» до «Камчатки» і «Негрів», від «Загороддя» до «Сахаліну»!!! Колядували всі – від «малого» до «старого»!!! Таке не ЗАБУВАЄТЬСЯ!!! Це наші традиції. Це наше коріння!! А «зі всім світом» і «геть від москви» вже, мабуть наколядувалися!!! Христос ся Рождає!!!
Церква у Винниках


Немає коментарів:

Дописати коментар