понеділок, 2 січня 2023 р.

Абсурдний аргумент - «Ми ведемо літочислення «від Різдва Христового», тому Новий рік має бути після свята Різдва Христового»

 

Абсурдний аргумент - «Ми ведемо літочислення «від Різдва Христового», тому Новий рік має бути після свята Різдва Христового»

Кожному, хто хоч трохи обізнаний в темі, відомо, що до V ст., Вселенська Церква святкувала  Різдво і Хрещення Христа в один день як свято Богоявлення - і робили це 6 січня. Вірменська Церква яка відноситься до православної традиції залишається досі вірна цій традиції. Зрештою, як й інші церкви старосхідної традиції.  І до останньої, власне, належать такі церкви як вірменська, сирійська, коптська, ефіопська та індійська малабарська. Усі вони мають між собою зв’язок та є автокефальними. Вірменська Церква сповідує Нікейський символ віри, який був прийнятий ще у 325 році на однойменному соборі. І, відповідно, ще з того часу до сьогодні у Вірменській Церкві нічого не було змінено. Натомість Католицька Церква або Православна візантійського обряду визнає Нікейсько-Константинопольський символ віри, який був прийнятий пізніше.

Різдво і Хрещення – це народження Ісуса Христа, перше – фізичне, або тілесне, а друге – духовне. І Хрещення теж можна назвати Богоявленням, або теофанією. У Римі, у перші століття нашої ери, було багато язичників, які з 24 на 25 грудня мали День Юпітера, час перемоги світла над темрявою, або так званий Natalis In Для того, щоб викорінити язичництво, Церква вирішила перенести Різдво на 25 грудня.

Ця дата є умовною і не зафіксована ані у Євангелії, ані у Переданні. Літочислення «від Різдва Христового» набуло поширення з VІ-VIII століть. При чому доведено на підставі порівняння історичних подій (наприклад, життя царя Ірода), що Спаситель найбільш ймовірно народився за кілька років «до Різдва Христового».

Немає коментарів:

Дописати коментар