неділю, 15 січня 2023 р.

З історії будинку № 26 на вул. Галицькій у Винниках

 Лікарська консультація, будинок піонерів, банк, РАГС та музей.

Вілла споруджена за проєктом Євгена Нагірного (1885—1951). Будинок збудовано в 1925 р. доктором Яковим Нагляком. Він відкрив тут лікарську консультацію.

Нагляк Яків (1889 р., м.Стрий — 11 вересня 1959 р., м. Винники) — доктор, старшина австрійської армії під час Першої світової війни, січовий стрілець.

На початках Яків Нагляк проживав на квартирі в будинку Михайла Маркевича, а згодом побудував собі будинок, в якому тепер Історико-краєзнавчий музей. Саме тут було встановлено перший у місті рентген-апарат.

У Винниках не вистачало лікаря-українця після смерті Івана Липи. Яків Нагляк виявився гідним наступником свого видатного попередника, скоро здобувши собі славу відомого лікаря, попри велику конкуренцію з боку трьох місцевих лікарів-поляків (К. Становського та подружжя Хмури). Він надавав лікарську допомогу й убогим, від яких не тільки не брав грошей, але ще давав їм свою готівку на придбання ліків.

Крім лікарської практики, працював ще у торговельному і кредитовому кооперативах, та зробив чимало для їх розвитку. Був головою Надвірної ради торговельного кооперативу, який мав у своєму розпорядженні три крамниці, де працювали тільки українці. У місцевій самоуправі був членом Міської ради і керував господарським майном. Здобув гарну земельну ділянку для спортового товариства «Дніпро». Яків Нагляк був активним членом винниківської «Просвіти».

За радянської влади його буквально недооцінювали, позбавили власного будинку з політичних міркувань. В останні роки працював у міській поліклініці рентгенологом.

За радянської влади тут були будинок піонерів (1950-і рр. - поч. 1960-х рр.) та банк. В будинку піонерів працювали різноманітні гуртки. Були серед них гурток  театральний (керівник Герман Анна), радіогурток (керівник  п. Штепа) та ін.

Тривалий час директором банку була п. Марія Муц (Юринець).

З поч. 1980-х рр. і до 1991 р. —  РАГС.

Історико-краєзнавчий музей міста Винники створено рішенням Винниківської міської ради першого демократичного скликання в 1991 р. Відкрито постійно діючу експозицію 4 вересня 1994 р., а в 1996 р. музей отримав статус обласного.

2011 р. (з Вікіпедії)

Немає коментарів:

Дописати коментар