вівторок, 3 січня 2023 р.

Небезпека «перенесення» Різдва на 25 грудня (за григоріанським), про яку мовчить  частина суспільства

 Вводити в Україні новий календар та скасовувати відзначення Різдва 7 січня може призвести до непередбачуваних кроків, може навіть відбутися своєрідний вибух у суспільстві.

Церковники, політики, журналісти, так звані "лідери суспільної думки" полізли немитими руками до Юліанського календаря. Який існував більше тисячоліття до того, як на світі з'явилася росія. До календаря, який в Київ прийшов разом із православною вірою, Хрещенням Русі та виникненням Київської Митрополії. Тоді росією ще й не пахло. Були такі щасливі часи в житті світу! Маніпулятори подають інформацію фрагментами перекрученими із всунутими штучно контекстами. Їх головне гасло зводиться до емоційних закликів «із усім світом» та «аби не з москалями». 

Ними була запущена через ЗМІ фейкова теза, що традиційне святкування українцями Різдва за старим стилем (тобто 7 січня за Григоріанським) – це начебто «радянська» чи «російська» традиція, а от Різдво 25 грудня н. ст. – це «європейське». Більшої маячні важко й вигадати!!!

Під їхнім «гіпнозом» змінити дату святкування Різдва хоче значна частина людей, які не є достатньо воцерковленими й для яких це свято має більше атрибутів світського життя – ялинка, застілля, подарунки та свято (бо в українців подарунки роздає Св. Миколай 18-19 грудня), а не передбачає обов’язкову участь в урочистому Різдвяному богослужінні. А саме це є першоосновою усього барвистого й гучного святкування – прадавню подію земного Воплочення Ісуса Христа – Сина Божого.

Ситуація з переходом на новий календар дозволяє зробити припущення про роботу в цьому питанні російських спецслужб.  Спецслужби росії постаралися максимально роздути істерію навколо Юліанського календаря. Їхній інтерес в переході України на новий стиль дуже чіткий. І виник не зараз. Це спроба втілити манію про "третій Рим".  Цю московитську  теологічну і політичну концепцію запропонував близько 1500 року головний ідеолог московського князя Василія Івановича, православний чернець Філофей Псковський. Складається вона з трьох основних періодів: перший Рим (де Рим — осередок православ'я і столиця Римського царства перших століть, знищений єретиками, папістами-латинянами), другий Рим (Константинополь або Царгород як осередок православ'я і столиця Ромеї, знищений турками-мусульманами) і третій Рим (Москва як духовний осередок світового православ'я).

 Розуміючи, що захопити Київ московитам не світить, що Церковна спадщина України бере відлік з Русі, вони вирішили спробувати змусити українців самих відмовитися від Свого Скарбу і Своєї Духовної Вагомості.

Насильницько впровадити 25 грудня не вийде!!! Це може призвести до неприйняття, відторгнення, боротьби.  Примусове запровадження однієї дати може призвести до обурень частини християн, і тому робити це не варто.

Результатом так званої реформи календаря буде черговий розкол, послаблення християнства та повне знищення церковних та національних традицій в Україні.  Найбільша небезпека  «перенесення» Різдва в тому, що зникнуть гурти дітей-колядників і щедрувальників, які завжди співали колядок і щедрівок у січні. Тобто це буде ще один удар по українській культурі. Щодо переходу на новий календар то в УКРАЇНЦІВ-грекокатоликів має спрацювати інстинкт самозбереження (небажання латинізації, небажання розчинитися у Католицькій церкві, а БАЖАННЯ зберегти свою українську візантійську традицію).

Загроза чергового розколу - це не просто побоювання, а дуже серйозна небезпека.  У  церквах, де відбувся перехід, сталися розколи на так званих "старостильників" і "новостильників". Подекуди ці розколи є глибокими та великими. Старостильні  християни, які не захотіли переходити, налічують велику кількість віруючих.

Окрім того впровадження Новоюліанського календаря уповільнить перехід громад із московського патріархату до Православної церкви України.

Нових календарів є 2 – Григоріанський, яким користується католицька і протестантські церкви, і Новоюліанський, яким користуються більшість православних церков. В чому різниця? А в тому, що найважливіше свято – Воскресіння Христове – вони святкують по-різному. Тобто, православні спільно з католиками святкують Різдво (25 грудня), Михаїла (8 листопада), Миколая (6 грудня),  Водохреща (6 січня), Покрови (1 жовтня) і всі інші нерухомі свята.  Але Пасху і всі рухомі свята, як-от Вербна неділя, Вознесіння, Зелені свята, Великий Піст, вони обчислюють за старим календарем.

Стосовно святкування Різдва Христового 7 січня, то власне в Україні, за своєю сутністю, воно ще має всі ознаки Свята. У нас є родинний Святвечір, у церквах Служби Божі, коляди, Вертеп, другий і третій день свят, і, наші християнські вітання "Христос ся Рождає!" - "Славімо Його!". У багатьох християнських  країнах все це є дуже умовним (лише незначна частина населення святкує за змістом), а переважає комерція, подаруночки та одноденна згадка про Різдво.

Щодо московитів то багато чого і ми, і вони робимо подібно, бо це походить від загальних речей, а не від того, що є виключним надбанням московитів. Якщо ми принципово почнемо все робити «не так, як у них» - дуже швидко зайдемо в абсурд. І такий спосіб рефлексій - означає ментальну прив’язку до ворога, а не реальне дистанціювання. Щоби її розірвати значно ефективніше ставитися байдуже до того, що і як там роблять. Як ставимося до «дня расіі» або «дня народнава єдінства». 

Нехай московити думають, як ЇМ бути подалі від України. Нехай ВОНИ вибудовують мур аж до неба, щоби не бачити ЇМ Україну. Нехай ЇМ буде страшно і соромно від того, що виплекали в собі, від того, що скерувало будівництвом так званого "храму збройних сил". Нехай ЇМ неможливо буде користатися тим, що запозичили й вкрали у нас.



Немає коментарів:

Дописати коментар