четвер, 19 вересня 2019 р.

1-22 вересня 1939 р. Винники у світлинах. Початок II Світової війни.

Вже 12 вересня німецькі війська розпочали бої за Львів. 17 вересня у війну нарешті вступив СРСР (800 тис. бійців), зайнявши того ж дня Тернопіль. 19 вересня між союзниками несподівано зав’язався бій у Винниках. На цей час Львів захищав 15-тисячний польський гарнізон генерала В. Лянґнера.
Другу світову війну винниківчани зустріли зі страхом. Поляки почали заарештовувати свідомих українців. Люди ховалися по лісах і ночували по стодолах, у вдома було небезпечно.
Через Винники переїжджали втікачі з корінної Польщі, автобуси з родинами офіцерів їхали аж з Познані в напрямку на Румунію, виснажені польські солдати групами верталися до Львова із сходу. Солдати були змучені, голодні і зневірені. Ходили по хатах винниківчан і просили їсти, люди давали їм що мали.
Німецькі бомби почали падати на Винники з перших днів війни. Масштабне бомбардування розпочалося у неділю, 17 вересня опівдні, коли люди виходили з церкви. З-за гори Жупан (від Львова) виринула хмара літаків. Німці скинули декілька десятків бомб. Біля двадцяти людей було вбито, декілька десятків поранено. Німецькі бомби зруйнували кілька будинків, залізничну колію, повалили телеграфні стовпи.
         20 вересня 1939 р. Німці у Винниках.Чортова (Чатова) скеля
(світлина з FB Leopolitana i kresowiana)

Зустріч союзників у Винниках (вересень 1939 р.) 
Винники. 19 вересня 1939 р. Радянський БА-10 підбитий при зіткненні з німецькими частинами
Винники. 20 вересня 1939 р.  Німці у Винниках. Німецький солдат відпочиває 
(світлина з FB Leopolitana i kresowiana)

Немає коментарів:

Дописати коментар