понеділок, 18 грудня 2017 р.

Українські Різдвяні листівки. Василь Залуцький.


Мода на вітальні святкові листівки прийшла в Україну на межі ХІХ та ХХ ст. Цей період у світі називають “золотою ерою” для листівок, які було заведено надсилати своїм рідним та близьким на найбільші свята у році.
В Україні на початку ХХ ст. над створенням листівок до свят працювало чимало художників, подаючи цікаві ідеї щодо їхнього художнього вирішення. Серед класиків згадаємо імена Олени Кульчицької, Святослава Гординського, Ярослава Пстрака, Антіна Манастирського, Осипа Куриласа, Теодора Гриневича. Відомі листівки й таких авторів як Катерина Антонович, Микола Буович, Юрій Вовк, Оксана Глинська (Кічура), Іван Їжакевич, Володимир Кадулін, Василь Касіян, Гнат Колцуняк, Фотій Красицький, Мирон Левицький, Осип Бокшай, Василь Дядинюк. Серед художників, які працювали в еміграції, відомі імена творців різдвяних листівок таких як Галина Мазепа, Едвард Козак, Яків Гніздовський, Петро Андрусів та ін.
Українські видавницта довоєнного часу із поліграфічною продукцією у Львові: “Видавництво артистичних карток Григорія Гануляка”, книгарня «Рідна школа», громадська організація «Комітет допомоги вдовам і сиротам священників у Львові», “Союзний базар”, “Русалка”, “Українська преса”, "Українське мистецтво ", "Зоря", "Відродження",“Тема”, "Нова хата"; у Перемишлі: «Народний базар»; у Коломиї: "Галицька накладня"; у Кракові: “Українське видавництво”; у Празі: “Видавництво Ю. Тищенка”. Окрему групу складають художні листівки, що вийшли накладом українських громадських організацій – Пласту, Основи, Українського педагогічного товариства та ін. 
ЗАЛУЦЬКИЙ Василь (справж. – Оробець; 30. 01. 1895, с. Залуч Снятин. пов., Галичина – 15. 07. 1973, м. Едмонтон, провінція Альберта, Канада) – графік, скульптор і живописець. Під час 1-ї світ. війни вступив до лав УСС. Служив 1916 у Прес. квартирі Легіону УСС. Автор числен. світлин зі стрілец. життя. 1918 воював у лавах УСС у Центр. Україні. Навч. у Київ. полігр. ін-ті. Співпрацював із вид-вами Харкова («Рад. селянин», «Селян. Україна») та Києва. Займався мист. оформленням журналів, плакатів, книжок. Після 2-ї світ. війни перебував у таборі переміщ. осіб в Авґсбурзі (Німеччина). Проілюстрував кн. «Син України», «Юність Василя Шеремети» У. Самчука, «Тисяча і одна ніч». Від 1949 – у Канаді. В Едмонтоні працював над театр. декораціями, створював ікони та іконостаси для церков, вітальні листівки (на них зображав укр. нар. звичаї), портрети, ілюстрації, марки. Чи не найкраще він передає колорит гуцульського Різдва в усіх деталях строїв і побуту.
 

Поштівка "До рідні з вечерею". Vasyl Zalutskyi, Ukraine-Canada, Postcard "To Relatives with Christmas Dinner".

США. Видавництвом «Молоде життя». 1962 р.
Традиційне різблення у Карпатському регіоні
Василь Залуцький, 1956 рік (місце видання не вказано)

Василь Залуцький, 1960 рік (видано в Тулузі)
                                                Василь Залуцький, 1961 рік, видавництво “Молоде життя”

ДЖЕРЕЛА
https://risu.org.ua/article_print.php?id=69520&name=kaleidoscope&_lang=ua&
Устина Стефанчук. П'ятдесят років діаспорної листівки   http://uamoderna.com/blogy/ustina-stefanchuk/postcards

Немає коментарів:

Дописати коментар