четвер, 25 липня 2019 р.

УКРАЇНСЬКИЙ КРИМ. Балаклавська бухта


Балаклавська бухта — утворилася внаслідок тектонічних процесів і опускання днища південного краю Балаклавської долини в епоху альпійського горотворення. Довжина бухти — півтора кілометра, найбільша ширина — 425 м, глибина 5—10 м у верхів’ях, до 25 м поблизу пляжу й до 35 м на горловині. Вхід у бухту розташований між мисами Георгія (він же Балаклавський, Східний берег) і мисом Курона (він же Західний, Батарейний). Поблизу входу в бухту на східному березі знаходиться г. Кріпосна (Кастрон) з руїнами генуезької фортеці Чембало. Бухта вигнута, мальовнича, прихована горами, непомітна з боку моря. Звивистий фарватер захищає бухту від сильних штормів. 

Особливістю Балаклавської бухти є її напівзамкнутість і обмежений зв’язок з відкритою частиною Чорного моря. Конфігурація берегової лінії розділяє бухту на дві частини - південну глибоководну, що сполучається з відкритою частиною моря, і північну мілководну, практично застійну частину, більше забруднену, куди надходять антропогенні стоки. Під час Кримської війни Балаклаву зайняв англійський гарнізон і перетворив бухту в свою військово-морську базу. В епоху «холодної війни» в Балаклавській бухті розміщувалася дивізія підводних кораблів, а 1957 р. почали будувати секретний підземний завод для їхнього ремонту. Завод має форму дугоподібного каналу, вирубаного в скелі (його довжина 500 м, ширина 8 м). Цей захист давав змогу витримати пряме потрапляння атомної бомби потужністю до 100 кілотонн.

Байцар Андрій. Крим. Нариси історичної, природничої і суспільної географії: навч. посіб. Львів. нац. ун-т імені І. Франка. — Львів: Видавничий центр ЛНУ ім. Івана Франка, 2007. 224 с. 

Байцар Андрій. Географія Криму.: навч.-метод. посібник. Львів: ЛНУ імені Івана Франка, 2017. 301 с.

Світлина з Вікіпедії
             

Немає коментарів:

Дописати коментар