четвер, 25 липня 2019 р.

УКРАЇНСЬКИЙ КРИМ. Скелі Куш-Кая (Ласпі)


Скелі Куш-Кая (Ласпі) — розташовані на північ від Батилиману — урочища та узбережжя на Південному березі Криму.  Найбільші висоти: г. Куш-Кая (664,3 м), г. Кокія-Кая-Баш (Кокія-Кала) (558,5 м).
Гора Куш-Кая (664,3 м) — «Пташина скеля», розташована над урочищем Батилиман, на південний захід від Ласпінського перевалу. Куш-Кая замикає із заходу бухту Ласпі. Назва походить від тюрк. куш — птах і кая — скеля. Куш-Кая — це один із найбільших рифів Криму та Європи, який утворився близько 140—165 млн років тому на дні давнього океану Тетіс з колоній коралів і губок. Значна частина гори покрита соснами і ялівцем. Навесні тут багато півоній. Вершина гори абсолютно безліса. На майже голій скелі ростуть рідкісні ялівці. У давні часи в околицях гори збиралися перед перельотом великі зграї дрохв. Сьогодні про це нагадує лише назва, оскільки місцеві мисливці швидко їх винищили. Завдяки Куш-Кая, що закриває урочище від північних вітрів, Батилиман славиться своєрідним мікрокліматом. Це найпомітніше взимку: коли нагорі, на Ласпінському перевалі, може лежати сніг і дути пронизливий вітер, у цей час внизу, під скелями Куш-Кая, стоїть чудова тепла погода. За 70 м від вершини Куш-Кая є руїни середньовічної церкви Св. Іллі. Вони ховаються під прохолодним пологом лісу. Ця невелика церква існувала у XII—XV ст. Стіни збереглися лише на висоту 50—70 см. На захід від вершини — гора Кокія-Кая-Баш.

Гора Кокія-Кая-Баш (Кокія-Кала) — «Блакитна скеля» (558,5 м) — найвища вершина на мисі Айя, знаходиться західніше г. Куш-Кая. Це — плосковершинна гора, яка обривається до північного заходу гігантськими скельними ребрами; її прямовисна південно-західна стіна, що падає в море, утворює м. Айя. Розташована за 5 км на південь від села Гончарне. На Кокія-Кая, як вважають дослідники, було середньовічне візантійське селище, монастир і фортеця.  
Куш-Кая і Кокія-Кая - вершини хребта Кокія-Бель.

Вид на гору Куш-Кая


 ЛІТЕРАТУРА
                 Байцар Андрій. Крим. Нариси історичної, природничої і суспільної географії: навч. посіб. / А. Л. Байцар; Львів. нац. ун-т імені І. Франка. — Львів. : Видавничий центр ЛНУ ім. Івана Франка, 2007. — 224 с.
                 Байцар Андрій. Географія Криму : навч.-метод. посібник / А. Л. Байцар. - Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2017. - 358 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар