четвер, 25 липня 2019 р.

Родина українських митців Дорошів і Винники




23 липня 2019 р. — рішенням Винниківської міської ради вулицю названо іменем Родини Дорошів (розташована між Галицькою та Яворницького).
Дорош Юліан-Юрій Омелянович (9 червня 1909 р., м. Жидачів, Львівська область — 20 липня 1982 р., м. Львів) — український фотограф-художник, піонер української кінематографії в Галичині, етнограф, краєзнавець. Член Українського фотографічного товариства. Він був сином Іванни Крушельницької, рідної сестри Антона Крушельницького.

Дитинство провів у с. Копичинцях на Тернопільщині, юність – у Станіславі, де закінчив українську гімназію.
1927—1932 рр. навчався на юридичному факультеті Львівського університету.
Життєвий шлях Юліана Дороша був пов’язаний з Винниками. Тут, у родині дядька – письменника та педагога Антона Крушельницького, під час навчання у Львівському університеті, мешкав Юліан  Дорош (у родині своїх двоюрідних братів Івана та Тараса, синів письменника). У той час А. Крушельницький видавав журнал «Нові шляхи», довкола якого гуртувалися українські поети, художники-авангардисти, критики та архітектори.
Цей період суттєво вплинув на світобачення та подальшу творчість Дороша. З тих часів починається його регулярна співпраця з багатьма львівськими українськими виданнями («Дні», «Життя і знання», «Кіно», «Світло й тінь», «Українські вісти»), крім того він веде рубрики фотолюбителя у пластових журналах «Вогні» і «Молоде життя», а також у газеті «Неділя», де він був співредактором.
Творчий доробок Ю. Дороша становить понад 12 тисяч унікальних кадрів, що показують народне мистецтво Галичини, мають науково-пізнавальне значення, є загальнонаціональним надбанням.
Похований на Личаківському цвинтарі.
ДОРОШ Андрій Юліанович (09. 05. 1948, Львів – 2009, Львів) – мистецтвознавець. Син Юліана Дороша. Закінчив Львівський ун-т (1972). Працював у Львові від 1967: н. с. музею українського миства; від 1977 р. – у Державному істор.-архіт. заповіднику, Управлінні охорони історичного середовища; від 1995 р. – гол. мистецтвознавець Палацу мистецтв. Займається дослідженням історії зх.-укр. мистецтва, питаннями сучасного мистецтва. Автор вступ. статей до каталогів виставок творів С. Голінчака, А. Гончарук, О. Каменецької-Остапчук, П. Обаля, І. Фартух; розвідок у періодичних виданнях з питань історії та сучасних проблем архітектури й образотвор. мистецтва Зх. України. Уклав альбом-каталог «Іван Крушельницький. Графіка» (Л., 2004); автор кн. «Подих італійського Ренесансу в Галичині» (Л., 2002), «Хресту твоєму: Твори Тараса Лозинського» (Л.; К., 2006).
Роботи з його колекцій неодноразово були представлені на виставках в Історико-краєзнавчому музеї Винник. 2014 р. (жовтень) - виставка «Мистецький світ Андрія Дороша».


ЛІТЕРАТУРА
Байцар Андрій. Історія Винник в особах: Науково-краєзнавче видання / А. Л. Байцар. — Винники; Львів: ЗУКЦ, 2017. — 180 с.
Байцар Андрій. Видатні винниківчани: Науково-краєзнавче видання / А. Л. Байцар. — Львів; Винники, 2012. — 88 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар