вівторок, 23 липня 2019 р.

Український географ та ландшафтознавець Гаврило Петрович Міллер.


Міллер Гаврило Петрович (11 травня 1934 — 19 липня 1994) — засновник школи гірського ландшафтознавства на базі кафедри фізичної географії разом із К. І. Геренчуком. Декан географічного факультету (1976—1984) Львівського національного університету ім. І. Франка.
Народився в м. Хуст Закарпатської області. В 1956 р. закінчив географічний факультет Львівського університету. Працював старшим лаборантом кафедри фізичної географії, а з 1960 р. — на посаді старшого лаборанта кабінету землезнавства. У 1960 р. вступив до аспірантури під керівництвом професора К. І. Геренчука. Від 1963 р. працював старшим викладачем кафедри фізичної географії. У 1964 р. захистив кандидатську дисертацію на тему: «Структура та генезис і питання раціонального використання ландшафту Чорногори в Українських Карпатах». Від 1965 р. працював на посадах доцента кафедри фізичної географії, старшого наукового співробітника, завідувача кафедри фізичної географії (1974—1994 рр.), декана географічного факультету (1976—1984 рр).
Одна з перших праць, присвячена морфологічній структурі гірських ландшафтів, з’явилася у 1957 р. Її автором був тоді ще молодий вчений Львівського державного університету Гаврило Петрович Міллер.
Зробив значний внесок у розуміння загальних закономірностей динаміки і розвитку ПТК, прогнозування їхніх станів, експертизи сучасного стану і станів з різноваріантними антропогенними модифікаціями. Активний прибічник застосування ландшафтної парадигми практично у всіх можливих напрямках життя сучасного суспільства. Розробив основи гірського ландшафтознавства, встановив закономірності генезису структури і динаміки гірських ландшафтів. Розробив методику картографування гірських територій. Започаткував низку прикладних напрямків у ландшафтознавсті.

Немає коментарів:

Дописати коментар