четвер, 25 липня 2019 р.

УКРАЇНСЬКИЙ КРИМ. Мис Фіолент

   
    Фіолент (крим. Felenk Burun — букв. «тигровий мис»; лат. Parthenium — «святий мис»)  - мис у південно-західній частині Кримського півострова, в Балаклавському районі Севастополя, західний початок Зовнішньої гряди Кримських гір. Окрім назви Фіолент, мис також був відомий як Партеніум, Феленк-Бурун, монастир-Бурун, мис св. Георгія. Мис складений гірськими породами вулканічного походження, залишками вивержень стародавнього вулкана, що діяв тут 150 млн років тому. По обидва боки від мису на берегових урвищах видно потоки лави і пласти туфів. Давній вулкан суттєво зруйнований морем, зверху його вкривають вапняки, проте є і вкраплення мінералів (яшма, сердолік, халцедон та інші), завдяки яким отримав свою назву Яшмовий пляж на схід від мису. 
Рослинність представлена заростями маквісу з клематісів, плюща, ялівцю. З п’яти кримських ялівців на мисі Фіолент проростає чотири види — колючий, козацький, деревоподібний і високий, що занесений до Червоної книги України. Трапляється кримський кизильник. Королевою Фіолента вважають дерево фісташки туполистої. Це дуже давнє реліктове дерево, чудово переносить посуху, спеку, морози. Коріння у фісташки особливі, вони мають кілька ярусів і йдуть у бік на 30-40 м, а вертикальні доходять до глибини 12- 15 м. З рідкісних тварин трапляються гекон кримський, жовтопуз та капустянка кримська. На його території 1996 р. створили заказник площею 31,7 га - «Мис Фіолент», пам’ятка природи місцевого значення. За переказами, саме на мисі Фіолент ступив на кримську землю апостол Андрій Первозванний, який прибув сюди для проповіді Євангелія. У східній частині мису Фіолент на висоті 200 м відновлений найстаріший у Криму Свято-Георгіївський монастир.

ЛІТЕРАТУРА
Байцар Андрій. Крим. Нариси історичної, природничої і суспільної географії: навч. посіб. / А. Л. Байцар; Львів. нац. ун-т імені І. Франка. — Львів. : Видавничий центр ЛНУ ім. Івана Франка, 2007. — 224 с.
Байцар Андрій. Географія Криму : навч.-метод. посібник / А. Л. Байцар. - Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2017. - 358 с.

 Верещагін В. В., «Мис Фіолент поблизу Севастополя», 1897 р.

                
 

Немає коментарів:

Дописати коментар