четвер, 25 липня 2019 р.

УКРАЇНСЬКИЙ КРИМ. Ласпінський перевал


                  Ласпінський перевал (крим. Laspi bogazi) - перевал у Кримських горах, найвища точка (325 м) — шосе Севастополь—Ялта, розміщений за 700 м на північ від Ласпінської бухти. На перевалі — могутня скеля, яка має ім’я відомого письменника і талановитого інженера-шляховика Миколи Гаріна-Михайловського (1852—1906), чиї дослідження і розрахунки використовували під час будівництва дороги через перевал. На скелі встановлено пам’ятник-барельєф М. Гаріну-Михайловському. Поряд — дві меморіальні дошки (російською мовою), які нагадують, що: «Дорогу Севастополь - Ялта було споруджено трестом «Південшляхбуд» Міншляхбуду УРСР за проектом Київського філіалу Союзшляхпроект, будівництво завершено 1972 року» та «При будівництві автомобільної дороги через Ласпінський перевал використовували дослідження, які вперше в 1903- 1904 рр. здійснив М. Г. Гарін-Михайловський, інженер-будівель- ник, відомий російський письменник».
                  На скелі Гаріна-Михайловського облаштовано оглядовий майданчик, з якого відкривається чудовий вигляд на гори Делікли- Бурун (609,2 м), Ільяс-Кая (681,9 м), та Куш-Кая (664,3 м), на бухти Батилиман і Ласпі, на мис Ласпі і на західні відроги мису Сарич (крайньої точки не видно). Ласпінський перевал набув важливого транспортного значення після будівлі нового шосе Севастополь-Ялта в 1960-ті роки. Стара, збудована ще в XIX ст., дорога із Севастополя на Південний берег (мало використовувана в наші дні) проходить через перевал Байдарські Ворота. На честь 2000-річчя Різдва Христового на Ласпінському перевалі 2003 р. споруджено каплицю УПЦ (МП), головним архітектором якої був Г. С. Григор’янц.

ЛІТЕРАТУРА
Байцар Андрій. Крим. Нариси історичної, природничої і суспільної географії: навч. посіб. / А. Л. Байцар; Львів. нац. ун-т імені І. Франка. — Львів. : Видавничий центр ЛНУ ім. Івана Франка, 2007. — 224 с.
Байцар Андрій. Географія Криму : навч.-метод. посібник / А. Л. Байцар. - Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2017. - 358 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар