понеділок, 10 серпня 2020 р.

Наші птахи. Горлиця та голуб - одна родина, різні роди.


В Україні зустрічається 6 видів родини голубиних:
  • Припутень (Columba palumbus) — гніздовий, перелітний на всій території, на півдні зимуючий.
  • Голуб-синяк (Columba oenas) — гніздиться в західних, північних та центральних областях, мігрує скрізь, зимує на півдні.
  • Голуб сизий (Columba livia) — осілий птах окремих районів Криму; напівсвійські птахи поширені в населених пунктах всієї країни.
  • Горлиця садова (Streptopelia decaocto) осілий на всій території.
  • Горлиця звичайна (Streptopelia turtur) — гніздовий, перелітний на всій території.
  • Горлиця велика (Streptopelia orientalis) — рідкісний залітний, зареєстрований в Криму.
Горлицю садову та сизого голуба (напівсвійську форму) можна побачити майже у кожному місті та селі. Голуби більші від горлиць, але голос у горлиць грубший, "басовитіший". Горлиця завжди має на шиї "намисто" - смужку чорного пір'ячка, бува, що у два-три ряди, і горлиця завжди сивого кольору. Оселяються вони часто поряд з голубами, "приятелюють" з ними, але гнізда лаштують на деревах і ніколи з голубами не створюють пар, так само, як і горобчик з синичкою, хоча взимку харчуються з однієї годівнички, ночують, рятуючись від морозу, під однією стріхою.

Горлиця садова, або кільчаста (Streptopelia decaocto) — птах родини голубових. Широко поширений в антропогенних ландшафтах Євразії. В Україні звичайний осілий  вид. Маса тіла близько 200 г, довжина тіла 31—33 см, розмах крил 47—55 см. Статевий диморфізм не виражений. Дорослий птах бурувато-сірий, з рожевим відтінком на волі і бурими першорядними маховими перами. Задню частину і боки шиї охоплює чорне на півкільце. Розрізняють два типи звуків, які може видавати горлиця. Перший — «кування». Схоже на кування зозулі, але воно трохи більш низьке за частотою і на відміну від зозулиного повторюється три рази, також довше тримає друге «ку». Виходить щось схоже на «ку-ку-у-ку». Його можна почути коли птах сидить на дереві або іншій присаді. Другий тип — крик, схожий на «ді-і» або «ґі-і». Його можна почути навпаки, коли птах летить, або готується до посадки.
Садова горлиця, починаючи з 1930-х років, розселилася з Передньої Азії і Балканського півострова на всю Європу та Центральну Азію, і продовжує розширювати свій ареал. Перші птахи в Україні з'явилися в Ужгороді в 1944 році. Через три роки вона вже гніздилася в Мукачевому і Чопі. Невдовзі перелетіла через Карпатські гори на Львівщину. Далі поступово освоювала Волинь, Рівненщину, Житомирщину. 1955 року цей вид уперше спостерігали в Києві, 1960 – в Сумах. Потім було освоєння півдня України. Наразі горлиця садова є загальнопоширеним видом в Україні. Мешкає виключно в населених пунктах — як у невеликих селах, так і великих містах. Заселяє ділянки з добре розвиненою деревною рослинністю. Частіше гніздиться в старих парках, на цвинтарях, ділянках старої житлової забудови з дворовими насадженнями, вуличних алеях. У літньо-осінній період трапляється в сільськогосподарських угіддях.

Голуб сизий  це відносно великий голуб — довжина тіла становить 29—36 см, розмах крил 50—67 см, вага 265—380 г. Оперення щільне, але при цьому пір'я слабо закріплено в шкірі. Забарвлення мінливе, особливо у міських напівдиких птахів — всього налічують 28 різновидів забарвлення, так званих морф. Як правило, голова, шия і груди попелясто-сизі із зеленуватим, жовтуватим або пурпурним металевим відливом на шиї і грудях. Такий же відлив може бути виражений на криючих крилах. Райдужка червона, оранжева або золотисто-жовта, при цьому її внутрішнє кільце блідіше. Навколо очей є ділянки неопереної, голубувато-сірої шкіри. Дзьоб шиферно-чорний, з яскраво вираженим білуватим кольором восковиці в основі. 
Горлиця садова, або кільчаста

Голуб сизий  

Немає коментарів:

Дописати коментар