суботу, 1 серпня 2020 р.

1920 р. Плакат "Україна/ DIE UKRAINA". Відень. Георгій Гасенко та Степан Рудницький.



7 листопада 1917 р. (за новим стилем) відбувся  Жовтневий переворот у столиці Російської імперії - Петрограді. Руками повсталих матросів і солдатів, прихильних більшовикам, Тимчасовий уряд, з яким так-сяк домовлялася Центральна Рада, був заарештований. У Києві на події в Петрограді відреагували тим, що проголосили Українську Народну (тоді писали "Народню") Республіку. УНР була проголошена (20 листопада) через два тижні після повалення більшовиками Тимчасового уряду. У ІІІ Універсалі йшлося, що УНР не відділяється від "Російської республіки". Однак ця теза не стосувалася радянської Росії. Українська Центральна Рада ніколи не визнавала ленінську Раду Народних Комісарів як законний уряд для всіх територій колишньої Російської імперії. 22 січня 1918 р. (ІV Універсал) Українська Народна Республіка проголосила, що відділяється від Росії і стає самостійною державою.

        Історична довідка. Перша інфоґрафіка про Україну з’явилась в науковій праці академіка Стефана Рудницького «Україна і Українці». Спочатку брошура була видана 1914 р. німецькою мовою у Відні, того ж року — перевидана італійською у Римі, 1915 р. — у Берліні, румунською — у Бухаресті, угорською — у Будапешті, а також англійською в США — в Джерзі-сіті, під назвою «The Ukraine & the Ukrainians». 1918 року в Нью-Йорку монографія перевидається під назвою «“Ukraine, the land and its people”: an introduction to its geography» разом із мапами „General Physical Chart of Ukraine“, „General Ethnographic Map of Eastern Europe“, „Geological Map of Ukraine“, „General Climatic Map of Ukraine“, „Map of the Flora of Ukraine і Structural-Morphological Map of Ukraine“. Ці мапи видало підприємство «Rand Mc Nally & Co.», N. Y. З 1914 р. інфографіка «Ukraine Land und Volk» друкувалась віденьскою типоґрафією «G.Freytag & Berndt», 1918 р. з перевиданням наступного року інфографіка друкована берлінською типографією «Simon Schropp'sche Landkarten». 

          1916 р. у Відні друкується карта-інфографіка «Ukraine Land und Volk» з етнографічною картою України Степана Рудницького від 1914 р. Етнічні межі були позначені поза межами Австро-Угорської Імперії, бо австрійська військова цензура не пропустила би "сепаратистську" мапу, а про концепцію конфедералізації та утворення Королівства Україна під реґентством Австрії, яку розробляв вбитий в Сараєво ерцгерцоґ Фердинанд, в 1916 р. вже не згадували, відклавши ідею реформи в шухляду до завершення війни. «Оглядова карта України» вперше була надрукована у 1914 р., перевидана у 1916 р.

1918 р. у Берліні карту-інфографіку перевидано. Додатком до карти-інфографіки виходить книга Степана Рудницького «Ukraine Land und Volk», яку перевидають 1919 р. англійською в Нью-Йорку під назвою «“Ukraine, the land and its people”: an introduction to its geography». Ця ж мапа стала основою для карти-інфографіки Григорія Гасенка (1919 р.). Вочевидь, до друку мапи-інфографіки «Ukraine Land und Volk» він мав теж безпосередній стосунок, хоча його ім’я не вказано у вихідних даних цієї інфографіки. Автором інфографіки вказаний Степан Рудницький.  1920 р. вийшла друком карта-інформографіка вже авторства Степана Рудницького та Григорія Гасенка "Українці в світі". Масштаб 1:75  000  000.  Видавництво  “По світу”, Відень
 
Цікаві тези з економіко-географічного огляду УНР:
Площа УНР – 850 100 км². Це більше, ніж Великобританія, Румунія, Греція, Болгарія, Португалія, Швеція, Данія, Нідерланди, Бельгія та Албанія разом узяті. Для порівняння – площа Франції 536 400 км², Великобританії - 314 629 км² та Італії – 286 680 км². Сучасна площа України – 603 628 км²
Населення – 50 230 600 осіб. (На липень 2015 р. - населення  44 429 471 ос. (разом із Кримом), 31 місце в світі, 6-те місце в Європі). Схематично зображено проживання 700 000 українців по країнах у Європі.
Україна, як складова частина Російської Імперії, виробляла і вирощувала (дані 1914 р.):
– 67% російських зернових (I місце у світі),
– 64% тютюну,
– 98% антрациту,
– 68% солі,
– 99% коксу,
– 88% цукру (I місце у світі),
– 74% сталі,
– 71% вугілля
– 4,5% всієї нафти в світі.

Юрій (Георгій) Гасенко (1894-1933) - український політичний і культурний діяч, письменник, журналіст, дипломат). У роки Української Держави та УНР — чиновник особливих доручень при міністрі закордонних справ. Займався організацією Українського інформаційного бюро за кордоном, також виконував дипломатичні та розвідувальні доручення у Швейцарії, Французькій республіці, Австрії, Німеччині, Королівстві Італія, США. У 1919—1920 рр. — за різними даними співробітник посольства або посол в Королівстві Румунія.

Степан Рудницький (1877 – 1937) - творець географічної науки в Україні, визначний український географ і картограф, засновник і директор Українського науково-дослідного інституту географії і картографії, вчений, який заклав фундамент географічної науки в Україні, розробив українську географічну термінологію. Його вважають основоположником сучасної української географії.   Учений першим комплексно описав територію України.
 .
 Перше видання 1919 р. Автор Юрій (Георгій) Гасенко. Бухарест

Друге видання 1920 р. Автори: Юрій (Георгій) Гасенко та Степан Рудницький. Відень.


Немає коментарів:

Дописати коментар