четвер, 6 серпня 2020 р.

1770 р. Джеймс Кук. ПЕРША КАРТА НОВОЇ ЗЕЛАНДІЇ

Карта «Chart of New Zealand, explored in 1769 and 1770 by Lieut: I: Cook, Commander of His Majesty's Bark Endeavor» (Карта Нової Зеландії).

У 1768-1771 рр. Д. Кук вирушив у своє перше кругосвітнє плавання на кораблі «Індевор», організоване Британським адміралтейством для захоплення нових земель в Тихому океані. Обігнувши мис Горн, Кук прибув на о-в Таїті в південній частині Тихого океану. Відкрив і наніс на карту острови, що лежать на північний захід від Таїті, назвав їх островами Товариства. У 1769-1770 рр. обігнув Нову Зеландію, встановивши її острівне положення, обстежив протоку між її Північним і Південним островами, відкрив східне узбережжя Австралії, назване ним Новий Південний Уельс, і Великий Бар'єрний риф. Потім поплив на захід до о. Ява і навколо Африки повернувся в Англію. 
Нова Зеландія відзначила 8 жовтня  2019 р. 250-ту річницю свого "відкриття". У цей день в 1769 році моряки з команди корабля "Endeavor" висадилися на сході острова Північний - там, де зараз розташоване місто Гісборн. Корабель, яким командував капітан Джеймс Кук, вийшов в плавання з Плімута в серпні 1768 року. Куку було доручено досліджувати південну частину Тихого океану і оголосити відкриті землі володінням британської корони. Він повинен також картографувати свої відкриття - на доказ колоніальних домагань. Мореплавці побачили землю 6 жовтня 1769 року. Після «висадки» на ній було піднято британський прапор. Кук склав детальну карту узбережжя Нової Зеландії, на місці якої в географічних атласах раніше була біла пляма.

Немає коментарів:

Дописати коментар