середу, 22 вересня 2021 р.

Унікальна аргентинська карта України. 1943 р. «УКРАЇНА країна козаків» (Ukrainia Tierras Cozacas).

1943 р. Б. Милінський (B.  Mylinsky). Карта «Україна. Країна козаків» (Ukrainia Tierras Cozacas). Карта надрукована під час Другої світової війни українськими націоналістами в Аргентині (населення української еміграції на той час становило понад 60 000 осіб). Україна показана в кордонах, які здавалися історично виправданими українською громадою.

Кольорова карта України, на аркуші 59x82. Містить 6 вставок, що показують природні родовища корисних копалин, розподіл українського населення у Східній Європі, часові пояси. На карті показано державно-політичний поділ, великі міста, дороги, річки, озера та гори.

Кордони України: на заході Надсяння та Холмщина (включаючи Перемишль та Холм; тепер Польща); на півночі Пінщина та Гомельщина (включаючи Пінськ та Гомель, тепер Білорусь) та Стародубщина (тепер Росія); на сході Білгородщина (тепер Росія); на півдні Кубань (тепер Росія); на південному заході уся Молдова та Придністров’я; Крим теж український.

Південна частина Росії позначена як різні козацькі республіки: Кубанська козацька республіка, Донська козацька республіка, Теркська козацька республіка, Астраханська козацька республіка, Уральська козацька республіка. Деякі з цих утворень існували під час Громадянської війни в Росії 1918-1922 рр.






 

1 коментар: