суботу, 4 лютого 2023 р.

Поштові листівки старого Львова. Площа Капітульна (Катедральна)

 

Площа Катедра́льна — площа в історичному центрі Львова. Розташована між вулицями Галицькою та Театральною і примикає до площі Ринок.

Перша відома назва — вулиця Катедральна вже існувала не пізніше 1795 року. У XIX ст. вживались паралельно назви площа Капітульна і площа Катедральна. Назви пов'язані із Латинським кафедральним собором, що від часів середньовіччя знаходиться на цій площі та з римо-католицькою капітулою, що діяла при храмі. У радянський час від 1950 року була названа на честь Рози Люксембурґ. Історичну назву повернуто 1991 року.

Площа утворена на місці колишнього кладовища, що знаходилось навколо Кафедрального собору. Кладовище було оточене муром, а від брами сходи вели додолу, оскільки терен кладовища був значно нижчий від сусідньої вулиці Галицької та площі Ринок. Поодинокі гробівці-каплиці утворювали дисперсну забудову. Зі старих гробівців зберігся лише «Гріб Господній» — скульптурна композиція, перенесена нині під стіни собору. Збереглась також каплиця-усипальниця родини Боїмів, котра, однак влилась у нинішню лінійну забудову (до південного фасаду прибудовано житловий будинок). Західна лінія забудови утворена непарною стороною вулиці Театральної (будинки № 5, 7, 9). Від вулиці Беринди й до Ринку через площу проходить двостороння трамвайна лінія.


ДЖЕРЕЛА

*FB Хроніка Прекрасної Епохи

Немає коментарів:

Дописати коментар