понеділок, 13 лютого 2023 р.

Географія землетрусів (1900-2017 рр.). Анатолійська плита. Аравійська плита

Регіон Туреччини, де 6 лютого стався потужний землетрус, перебуває в зоні особливого ризику. Аравійська плита зрушила приблизно на 3 метри в напрямку північний схід – південний захід стосовно Анатолійської плити. Загальна величина розламу склала понад 150 кілометрів.

Станом на ранок 12 лютого 2023 року було зареєстровано загалом понад 34 905 смертей; 29 605 у Туреччині та 5 300 у Сирії.Щоб зрозуміти, чому в Туреччині та деяких інших регіонах світу землетруси трапляються знову і знову, необхідно враховувати, що земна кора - це своєрідний пазл, і водночас - відносно динамічний, який складається з безлічі частин, а саме: кількох гігантських океанічних плит та кількох континентальних плит земної кори.

Єдиної думки щодо точної кількості дрібних і найдрібніших плит у вчених немає. Однак вважається доведеним, що ці плити постійно переміщуються, на кілька сантиметрів на рік. І це нормально. Вони або віддаляються одна від одної, або труться одна об одну, або ж одна плита заходить під іншу. Тоді приходить у рух розташований на них континент. І це називається тектонікою плит.

 

 Карта землетрусів силою понад 6 балів за шкалою Ріхтера, що були зафіксовані у період з 1900 р.  по 2017 р.


Анатолійська плита — континентальна тектонічна плита, яка майже вся розташована на теренах Туреччини. Зазвичай розглядається у складі Євразійської плити. Анатолійська плита рухається на захід (2-2,5 см/рік), оскільки на неї тисне Євразійська плита з півночі, Африканська плита і Аравійська плита з півдня.


Аравійська плита — одна з трьох тектонічних плит (Африканська, Аравійська і Індостанська), що рухаються на північ мільйони років у напрямі неминучого зіштовхнення з Євразією. Це приводить до змішування частин плит і гірських масивів, що тягнуться на заході від Піренеїв, перетинаючи південну Європу і Близький Схід, Гімалаї і гори південно-східної Азії.  Аравійська плита знаходиться здебільше на Аравійському півострові; досягаючи на півночі Туреччини. Межами плити є: Результатом зіштовхнення між Аравійською плитою і Євразією є гори Загрос в Ірані.

Немає коментарів:

Дописати коментар