понеділок, 6 лютого 2023 р.

Поштові листівки старого Львова. Успенська церква

Неймовірний ренесансний ансамбль складається з трьох споруд: Дзвіниці Корнякта (1578), Успенської церкви (1591-1631) та каплиці трьох святителів (1591).Славна  історія церкви нерозривно пов'язана з діяльністю Успенського Братства і Братської школи, що діяли при ній.

Львівське братство протягом тривалого часу очолювало боротьбу українського населення Галичини проти насильного запровадження Берестейської церковної унії 1596 року, виступало проти соціально-політичного гноблення та національно-релігійних утисків з боку польсько-шляхетської влади. 1708 року під тиском львівського католицького архиєпископа Константи Юзефа Зелінського, братство змушене було прийняти унію (Я. Ісаєвич, 2009).

Успенську церкву львівська православна громада почала будувати в 1547 році, на кошти зібрані серед населення. Значну суму пожертвував молдовський господар Олександр Лопушанин та його дружина Роксана. Звідси походить ще одна назва Успенської церкви – Волоська (Молдовська). Велику суму пожертвував гетьман війська Запорозького – Петро Конашевич-Сагайдачний та член і спонсор Успенського братства, купець, грек Костянтин Корнякт. Пожертви також внесли московські царі Федір Іоанович, останній з роду Рюриковичів, Борис Годунов, і навіть Лжедмитрій, який пожертвував 950 злотих.

Будівництво церкви на певний час перервала руйнівна пожежа і лише 26 січня 1631 року Успенську церкву освятив львівський владика Єремія Тисаровський. Серед гостей був Петро Могила – митрополит Київський і Галицький, засновник Києво-Могилянської академії. У цьому ж соборі відбулась хіротонія (висвячення) Петра Могили, про що можемо дізнатись з меморіальної дошки на фасаді храму.

До початку XVIII століття церква була православною. Потім коли православні церкви були закриті австрійським урядом, вона стала греко-католицькою і була нею до 1946 року, потім до 1989 року православною Московського патріархату,  тепер це церква ПЦУ.

У церкві знаходяться мощі святого Пантелеймона-цілителя, святого Йова Почаївського, святого Меркурія і святої Анастасії.

1902 р.,  видавець-Nizalowski

1904 р. Вид на Успенську церкву і костел Домініканців,  видавець L&P. 

Видавець R&J Dresden- видавець з Дрездена

1909 р.  Церква Успенська і костел Домініканів,  видавець - Jan Bromilski.


 ДЖЕРЕЛА

*FB Хроніка Прекрасної Епохи

 

Немає коментарів:

Дописати коментар