пʼятницю, 17 лютого 2023 р.

Видатні винниківчани. Іван Калитовський — відомий винниківський лікар

Калитовський Іван Теодорович (1 липня 1922 р., с. Балинці (тепер – Снятинський р-н, Івано-Франківська обл.) – 5 лютого 1986 р., м. Винники) — відомий винниківський лікар. Його дід Василь Калитовський був священником, бабуся Євгенія Калитовська дочка священника Кирила Гаморака, рідна сестра Ольги – дружини Василя Стефаника. Український письменник Василь Стефаник часто відвідував родину Гамораків і Калитовських в с. Трійця.

Батько Івана Олег-Теодор після закінчення Коломийської цісарсько-королівської гімназії в 1905 р. вчився в Чернівецькому університеті на природничому факультеті й мав право викладати природу і фізику.

1914 p., коли почалась І Світова війна був мобілізований, у складі легіону Українських Січових Стрільців брав участь в боях у Карпатах, дістав поранення. Після одужання в 1916 р. разом з сотником Д. Вітовським та групою  старшин осіли в м. Ковелі на Волині.

1919 р. влаштувався на роботу викладача математики, фізики й природничих наук в Коломийській гімназії та міських школах.

Тоді ж одружився з Марією Демчук і проживав разом з батьком в с. Балинці. В 1935 р. сім'я Калитовських переїхала до Коломиї. Іван вчився в Коломийській гімназії й закінчив навчання в 1939 р. Коли більшовики «визволили» Західну Україну — то не признали атестату польської влади про середню освіту, довелося ще рік вчитися у швецькій школі в 10 класі.

Під час німецької окупації  родина переїхала в село й І. Калитовський працював на ремонті доріг.

При відступі німців Калитовські переїхали в Німеччину, через кілька років  — в США. Похоронені на цвинтарі в Детройті. Батьки довго не знали, що сталося з Іваном, шукали його через Червоний хрест, хтось з Польщі повідомив їх, що Іван у Львові. Після смерті Сталіна надходили від них листи. Дуже хотіли повернутися, але через політичну ситуацію в Україні боялися зашкодити родині сина.

1946 р. І. Калитовський вступив у Львівський університет. Під час навчання у І семестрі перевівся в медінститут на лікувальний факультет, який закінчив в 1951 р. Семен Стефаник, син письменника Василя Стефаника, працював головою Львівського облвиконкому і допомагав І. Калитовському матеріально, перший рік Іван жив у Стефаників, пізніше перейшов до гуртожитку. Завдяки Стефаникові Іван Калитовський одержав посаду хірурга у Винниках, а також квартиру, одружився в 1955 р. з лікаркою Теофанією Гордіюк. 1956 р. народився син Олег, 1962 р. — син Роман. Хрещений батько Олега  — академік Володимир Грабовецький. Після тяжкої нетривалої хвороби Іван Калитовський помер 5 лютого 1986 р. Похоронений на цвинтарі у Винниках (за матеріалами Володимира Грабовецького).

*Байцар Андрій. Видатні винниківчани: Науково-краєзнавче видання. Львів-Винники, 2012. — 88 с.

*Байцар Андрій. Винники: Науково-популярне краєзнавче видання. Львів-Винники: ТзОВ ВТФ «Друксервіс», 2015. — 100 с.

*Байцар Андрій. Винники туристичні. Науково-краєзнавче видання. Винники: Друксервіс, 2016.  312 с.

*Байцар АндрійІсторія Винник в особах. Науково-краєзнавче видання. Винники; Львів: ЗУКЦ, 2017.  180 с.

*Грабовецький В. Мої незабутні Винники в літописі та ілюстраціях: За спогадами минулих літ. — Івано-Франківськ, 2011.- 286 с.


Немає коментарів:

Дописати коментар