суботу, 18 лютого 2023 р.

Винники. Ставок "Біля базарчика". 1950-і рр.

Базарчик. На поч. ХХ ст. торгова площа перемістилася ближче до костелу. Місце між костелом і ставком, винниківчани ще й досі називають «базарчиком». Жвава торгівля тут була в період коли Винники були районним центром (1940-1959 рр.). «Базарчик» проіснував до кінця 1970-их рр.. В 1960-х–1970-х рр.. торгівля відбувалася щосуботи. На поч.1990-их рр. «базарчик» відновився, але ненадовго. Тепер тут площа ім. Степана Бандери (облаштування площі 2019-2020 рр.). 
За спогадами корінного винниківчанина Юрія Литвина: "Я пригадую як я був малий й бабця Ганя в суботу йшла на базар за куркою для росолу, така була традиція варити росіл в неділю. Мене бабця брала з собою на базар і з самого початку на базарі від дороги цигани продавали коні, а селяни продавали корови й свині. На торгових столах продавали всяку всячину, м'ясо, яйця, курчат, курей, моркву, петрушку, цибулю... Бабця завжди купляла живу курку і коли в дома вона її різала то просила мене, щоб я тримав курочку за лапки, щоб курочка її не подряпала...".
 За спогадами корінної винниківчанки Дарії Твердої: "Наші батьки ранткували біля ставу, а діти збігали вниз зі школи на базар.На горбочку колись була початкова школа".
 За спогадами винниківчанки Зеновії Дорош: "Пам'ятаю базарчик і початкову школу в якій навчалася. Ставок на якому каталася на ковзанах. А літом в школі робили табір для дітей. Перед костелом стояв меблевий магазин. Як багато можна згадати...".
          Історична довідка. 31 жовтня 2013 р.  сесія ВМР присвоїла назву  площі  (біля костелу) імені Степана Бандери (подія присвячена до 71-ї річниці УПА і 95-ї річниці ЗУНР). 27 жовтня 2019 р. на площі освятили пам’ятник Папі Івану Павлу ІІ. Чин освячення провів Архієпископ Львівський РКЦ Мечислав Мокшицький.
З архіву Лесі Пархети

Немає коментарів:

Дописати коментар