неділю, 12 липня 2020 р.

П’ять найкрасивіших карт світу (перша пол. XVII cт.)



1600 р. Йоганн Буссемахер (нім. Johann Bussemacher; близько 1580-1613), німецький гравер, видавець, картограф. Карта світу (із зображенням Ісуса Христа). Українські землі - без підпису, московитські позначені як Московія.
Активно працював як гравер, видавець, картограф у  Кельні з 1580 до 1613 року. Серед його численних робіт, які майстер підписував «Jans. Busse »,« J. Bussm. »,« Jo Buss », «Johan Bussemec» і «I. Busem», кілька зображень святих, 13 гравюр, скопійованих з "Подвигів Геракла" Генріха Альдегревера.
1617 р. (1636 р.). Йодокус Гондіус (Jodocus Hondius; 1563–1612; нідерландський картограф). Карта «Nova Totius Terrarum Orbis Geographica Ac Hydrographica Tabula auct Iud. Hondio». Париж.    Карта 1636 р. ґрунтується на карті світу Гондіуса 1617 р. На карті вперше було показано протоку  Ле-Мера  (Ле-Мер (фр. Le Maire) — протока між островом Естадос та східним краєм острова Вогняна Земля. З'єднує Атлантичний океан з протокою Дрейка.  Названа на честь голландського мореплавця Якоба Лемера, який 1615 р. відкрив її) та острови в Тихому океані, виявлені  Я. Лемером  (у квітні 1616 р. Лемер і Схаутен відкрили декілька островів архіпелагу Туамоту, в травні — північну частину архіпелагу Тонга, і 25 червня досягнули архіпелаг Бісмарка, відкрив острови Нова Ірландія і Новий Ганновер). Карта Гондіуса також була однією з найбільш ранніх, де було показано Гудзонову затоку та повну течію Святого Лаврентія у цікавій конфігурації.  
Історична довідка. Відомо, що сім’я Меркатора продала мідні пластини «Атласу Меркатора» та «Географії» Птолемея в березні 1604 р. Їх купив за 2 000 талерів фламандський картограф та видавець Йодокус Гондіус (Jodocus Hondius; 1563-1612). Популярність Меркатора в цей період падала в порівнянні з «Theatrum Orbis Terrarum» Абрагама Ортеліуса. «Географія» Птолемея вийшла друком в 1605 р. Гондіус доповнив “Атлас” 50 картами Іспанії, Азії, Африки й Америки та видав його у Амстердамі в 1606 р. з латинським текстом, під своїм  ім'ям, але з повним визнанням того, що більшість карт були створені Меркатором. Текст для цього атласу написав для нього Петро Монтан. Тепер титульний лист містив зображення Хондіуса та Меркатора разом, хоча вони ніколи не зустрічалися. Гондіус був досвідченою діловою людиною, і під його керівництвом “Атлас”  мав величезний успіх (1607 р. і 1608 р. – з латинським текстом; 1609 р. – французьке видання цього атласу).
1607 р. було виданоно кишенькове видання, для якого всі друковані форми були вигравіювані заново в дуже дрібному масштабі. Це видання отримало назву «Малого атласу Герарда Меркатора і Й. Гондіуса ...» (Atlas Minor Gerardi Mercatoris a I. Hondio ...). Атласи Меркатора-Гондіуса, великий і малий, поступово перевершили за популярністю атлас Ортеліуса. Майже п'ятдесят років видання слідували один за одним, атлас виходив на латині, французькою, голландською та німецькою мовами.  Коли в 1612 р  Гондіус помер – гідними спадкоємцями стали його син Генрік Гондіус (Henricus Hondius; Hendrik Hondius I; 1597-1651) та зять Йоганн Янсоніус (Ян Янсон). Між 1609 і 1641 роками атлас видавався 29 разів, зокрема один раз англійською мовою. 1612 р. Йоганн Янсоніус одружився з дочкою Йодокуса Гондіуса Єлизаветою. Попри смерть дружини в 1627 р. й нового одруження, в 1633 р. він уклав партнерський договір з її братом Генріком. Паралельно з Яном Віллемом Блау починає видавати атласи Меркатора-Гондіуса (Блау у 1629 р. купив друковані форми Йодокуса Хондіуса для свого атласу). Під керівництвом Йоганна Янсоніуса атлас значно розширився, і в 1638 р. вийшло перші три томи під назвою «Atlas Novus».
        1606 р. Віллем Янсзон Блау (Willem Janszoon Blaeu; 1571—1638) — голландський картограф та видавець.  Карта «Nova Totius Terrarum Orbis Geographica Ac Hydrographica Tabula auct Guiljelmo Blaeuw». Українські землі представлені Поділлям (Podolia). На карті позначено м. Київ, м. Брацлав, м. Камянець.
Сімейна фірма «Блау» була заснована 1596 р. Віллемом Янсзоном Блау. Спеціалізувалася з випуску карт, книг, географічних атласів, а також земних і небесних глобусів. Глобуси фірми «Блау» вирізнялися своєю точністю та вишуканістю. Атласи виробництва Віллема Блау поряд із картами подають розлогий текст географічного та історичного змісту. 1638 р., після смерті батька (Віллема Блау) Ян Блау (Jan (Joan) Willemsz. Blaeu; 1596-1673) разом з братом Корнеліусом продовжив його справу, а також став наступником свого батька на посаді картографа Голландської Ост-Індської компанії. Після смерті брата в 1648 р. він сам керував створеною батьком компанією.
1630 р. Карта «Nova Totius Terrarum Orbis Geographica ac Hydrographica Tabula auct: Guiljelmo Blaeuw [and] Africae nova descriptio [and] Americae nova Tabula [and] Asia noviter delineata [and] Europa recens descripta». Видавництво Амстердам. Карта суттєво зменшена з великої карти світу 1606 р. Карта друкувалася в Атласах Блау з 1630 р. по 1658 р. У нижньому правому кутку підписаний гравер Йосуа ван ден Енде (Josua van den Ende). У верхній частині розташовані алегоричні сонячні проміння, Місяць та відомі п'ять планет - Меркурій, Венера, Марс, Юпітер і Сатурн. Зліва - чотири малюнки, що ілюструють елементи (вогонь, вода, повітря та земля), а справа - чотири пори року. У нижній частині розташовані сім віньєток із семи давніх чудес світу. На карті містяться декоративні карти північного та південного полюсів, рожевого компаса та численних кораблів і морських монстрів. Українські землі представлені Поділлям (Podolia). Московитів зображено серед азійських народів. На карті позначено м. Київ, м. Брацлав, м. Кам’.янець.
1627 р. Джон Спід (англ. John Speed, 1551 або 1552 — 28 липня 1629) — англійський картограф та історик. Поруч з Крістофером Сакстоном  є одним з найвідоміших англійських картографів раннього нового часу. На карті зображено Київ, а також держави Московія, Русія, Тартарія та ін.  1627 р., за два роки до своєї смерті, Спід опублікував атлас, який став першим атласом світу, виконаним англійцем; атлас коштував 40 шилінгів, що означало, що його обіг обмежувався «багатшими клієнтами й бібліотеками», де багато примірників і збереглися.
1630 р. Генріх  Гондіус (Henricus Hondius; 1597-1651) нідерландський картограф і видавець опублікував в Амстердамі карту світу «Nova Totius Terrarum Orbis Geographica ac Hydrographica Tabula» (латинь). Українські землі розділені між Московією, Польщею та Османською імперією.
Батько - нідерландський картограф і видавець Йодокус Гондіус (1563–1612). Сестра Єлизавета була одружена (1612-1627 рр.) за Йоганном Янсоніусом. В 1633 р. він укладає партнерський договір з Йоганном Янсоніусом. Паралельно з Яном Віллемом Блау (1596—1673) починають видавати атласи Меркатора-Гондіуса.

1600 р. Йоганн Буссемахер

1606 р. Віллем Янсзон Блау. Карта «Nova Totius Terrarum Orbis Geographica Ac Hydrographica Tabula auct Guiljelmo Blaeuw»
1640 р. Ян Блау (Jan (Joan)  

1627 р. Джон Спід
1630 р. Генріх  Гондіус. "Nova Totius Terrarum Orbis Geographica ac Hydrographica Tabula"
1641 р. Генріх  Гондіус
1617 р. (1636 р.) Йодокос Гондіус (Jodocus Hondius) /  Henri Le Roy.  «Nova Totius Terrarum Orbis Geographica Ac Hydrographica Tabula auct Iud. Hondio»






Немає коментарів:

Дописати коментар