четвер, 9 липня 2020 р.

Унікальні об’єкти. Грузія. Озера Абуделаурі



Озера Абуделаурі розташовані на південних схилах Тушетсько-Хевсуретської частини Східного Кавказького хребта. Озера відносяться до Душетського муніципалітету, він розташований на північному сході Грузії і входить до складу краю Мцхета-Мтіанеті. Адміністративний центр муніципалітету - місто Душеті. Найближче поселення - село Рошка (Хевсуреті), відстань від нього до Абуделаурі - 6-7 км.
Більшу частину року озера покриті льодом: вони замерзають в листопаді, і тане лід в травні. Влітку, в період танення льодовиків, в озерах спостерігається максимальний рівень води, а взимку, відповідно, мінімальний.

Характеристика. Ці озера мають льодовикове походження - з льодовика Абуделаурі, з якого бере початок гірська річка з такою ж назвою. Озера живляться талою льодовиковою водою з цієї річки, а також дощовою водою. Озера Абуделаурі ще називають «кольоровими» озерами. Таку назву їм дано завдяки кольору води: Блакитне, Зелене та  Біле озера. Відстань між озерами - 1,5 км.
Зелене озеро наймілководніше з усіх озер, вода в ньому яскраво-зеленого кольору. Насправді, вода звичайно звичайна. Цей ефект створює відображення соковитої зелені на березі.
Голубе озеро вважається найкрасивішим, вода в ньому темно-синя. Це озеро виділяється серед інших - заростями навколо нього  рододендронів. У період маловоддя на озері з'являється кам'янистий гребінь, який розділяє озеро на дві частини.
Біле озеро є найглибшим і найвисокогірнішим озером. Воно розташоване на висоті 2 812 м над рівнем моря, за площею займає 0,035 км², а глибина досягає 3,8 м. Це озеро мореного характеру, тобто утворюється льодовиковими утвореннями. Тому і вода в ньому біла, як молоко.

Немає коментарів:

Дописати коментар