суботу, 11 липня 2020 р.

«Вікторія» - єдиний вцілілий корабель експедиції Ф. Магеллана. Деталь карти «Maris Pacifici» Абрагама Ортеліяуса. 1589 р.


«Опис Тихого океану» (лат. Descriptio Maris Pacifici) - опублікована в 1589 р. карта  Абрагама Ортеліуса з докладним зображенням Тихого океану, відомого в просторіччі як «Південне море». Це перше детальне зображення тихоокеанського регіону в європейській картографії.  Основним джерелом Ортеліуса була карта Америки, виконана Францем Гогенбергом. Тихий океан на мапі витягнуто з північного заходу на південний схід і обмежено з півдня великою «південною землею» (Terra Australis), яка майже змикається з південним краєм Америки. На північ від Японії  Ортеліус зобразив рівний їй за розміром острів Плата. На зворотному боці карти він розмірковує про те, що Тихий океан був відомий ще Птолемею, який не цілком точно іменував його «великою затокою».
Перше навколосвітнє плавання іспанська морська експедиція під керівництвом Фернана Магеллана та — після його смерті Хуана Себастьяна Елькано, почалася 20 вересня 1519 року і завершилася 6 вересня 1522 року. Експедиція була укомплектована великою командою (за різними оцінками 265—280 чоловік) на 5 кораблях. У результаті заколотів, найтяжчого перетину Тихого океану і сутичок з населенням Філіппін і Островів прянощів команда сильно скоротилася. Тільки одному судну — «Вікторії» — вдалося повернутися в Іспанію, маючи 18 осіб на борту. Ще 18 осіб, які потрапили в полон до португальців, повернулися в Іспанію пізніше.


Немає коментарів:

Дописати коментар