неділю, 28 червня 2020 р.

Чи ростуть в Україні кедрові ліси?

Те, що в народі називають кедром,  відносять до  роду Сосна (Рinus). Це так звані "кедри" європейський - Рinus cembra, сибірський - Рinus sibirica, корейський - Рinus koraiensis і  кедровий сланник - Рinus pumila (насіння "кедрові горіхи" яких вживаються в їжу).

Кедр (Cedrus) — рід класу хвойних (Coniferopsida або Pinopsida) родини соснових (Pinaceae), роду Кедр (Cedrus); найбільш пов'язаний з ялицею (Abies).  Головними районами поширення кедру є Середземномор'я (висоти 1000—2200 м) та Гімалаї (1500-3200 м).
За прийнятою класифікацію рід поділяється на два види рослин, що разом складаються з 5 підвидів:
Клімат України надто суворий для зростання справжніх кедрів. Однак у Нікітському ботанічному саду можна побачити кедри: атласький, гімалайський, кіпрський і ліванський.
Головним чином плутанина назви сталася завдяки Петру I. Він проявив зацікавленість до закордонного способу життя, наукам навчався в Європі, а мистецтво кораблебудування цар освоював на голландських верфях. Як правило, для обшивки днища судна голландці застосовували кедрову дошку, доставляючи дорогу деревину морським шляхом з Північної Африки: гори Атлас - батьківщини атласького кедра. Кедрова деревина цінна тим, що не гниє у воді, не піддається обростанню водоростями та молюсками, а також не пошкоджується термітами. В епоху вітрильного флоту кораблі будували з кедра. Це була найкраща деревина для кораблебудування. Повернувшись у Росію і бажаючи побудувати потужний флот, Петро I відправив до Сибіру кілька експедицій шукати свій кедр. Для зразка дав спил деревини, і ще люди знали, що дерево хвойне. Була знайдена сосна сибірська, їстивне насіння якої експортувалися з Росії в Англію та інші країни, ще за часів Івана Грозного. І Петро I видав указ: "іменувати це дерево кедром сибірським", а також, підписав указ, що забороняв рубати їх під страхом смерті. Однак могутні і красиві кедри, корінні жителі Північної Африки, Лівану, Гімалаїв не ростуть в Сибіру і мають неїстівні плоди. А слідом за Петром I вся династія царів Романових мала величезний прибуток від торгівлі деревиною "сибірського кедра" на європейських ринках. Адже кедр був стратегічною сировиною, країна, що володіє кедровими лісами, мала суттєве джерело поповнення бюджету.
В російській мові за ним закріпилася назва "кедр", хоча він знаходиться у віддаленому спорідненні зі справжніми кедрами. Так як з наукової точки зору цей вид належить до роду Сосна (Pinus) та є близьким родичем сосни звичайної, а не справжніх кедрів роду Cedrus - (атласького, ліванського, гімалайського, кіпрського та турецького). Трохи згодом його стали називати "кедровою сосною". Це твердження також не є вірним, адже "кедрова сосна" - лише умовне найменування роду Сосна (Pinus), насіння якої ("кедрові горіхи")  вживається в їжу. "Кедрових" сосен є кілька видів і ще кілька мають їстівне насіння, при цьому, не є "кедровими" (напр. Сосна Ламберта, Сабіна та ін.) Ось і виходить, що російський "кедр" - це звичайна сосна сибірська, "кедр" корейський" - сосна корейська, а "кедровий сланик" - сосна карликова (https://prolisok.com.ua/tsikavo-znati/shcho-take-kedr)
Отже, справжнім кедром є хвойне дерево родини Соснові (Pinaceae), роду Кедр (Cedrus).
Ліванський кедр

1 коментар: