середу, 3 червня 2020 р.

30 великих мандрівників та першовідкривачів


Марко Поло (1254—1324)

Венеціанський купець і мандрівник, автор "Книги чудес світу", в якій описані його спостереження під час подорожей Азією. Попри сумніви в вірогідності фактів, викладених у цій книзі, висловлювані з моменту її появи до нинішнього часу, вона є цінним джерелом з географії, етнографії, історії Ірану, Китаю, Монголії, Індії, Індонезії та інших країн у середні віки. Ця книга мала значний вплив на мореплавців, картографів, письменників XIVXVI століть. Зокрема, вона була на кораблі Христофора Колумба під час його пошуку маршруту в Індію.

Абу Абдалах Мухамед Ібн Абдаллах аль Лавал ат Танджи (1304— 1368 або 1369)

Арабський мандрівник. Протягом 1325—1349 подорожував Аравією, Єгиптом, Іраном, Малою Азією, з Сінопу, перепливши Чорне море, досяг Криму. Згодом ібн Батута побував у Хорезмі, Бухарі, Афганістані та Китаї. В 1349 повернувся у Марокко.В 1352—53 мандрував Суданом, дійшов до Тімбукту на ріці Нігер. Книга «Подарунок споглядачам про дива міст та чудеса подорожей». Твір ібн Батути є цінним джерелом з історії України.

Афанасій Нікітін (? — 1475)

Тверський купець, мандрівник, письменник. Здійснив у 1468—1474 роках (датування Л. С. Семенова) або у 1466—1472 роках (датування І. І. Срезневського) подорож до Персії, Індії та Османської імперії. Склав опис цієї подорожі — книгу «Ходіння за три моря», в якій описав свої спостереження про політичний устрій, економіку та культуру цих далеких країн.

Христофор Колумб (1451 (інша версія — 1446) — 1506)

Іспанський мореплавець, першовідкривач Південної Америки (Багамських та Антильських, узбережжя центральної та південної Америки).

Бартоломеу Діаш (близько 1450 — пропав безвісти, ймовірно, загинув 29 травня 1500)

Один з найславетніших португальських мореплавців-першовідкривачів, що підкоряв води Атлантики в XV столітті.  1486 р. в пошуках морського шляху з Європи до Індії Бартоломеу Діаш першим з європейців обігнув Африку з півдня й знайшов мис Доброї Надії, вийшовши у води Індійського океану.

Амеріго Веспуччі (1454-1512)

Єдиної думки щодо того, в скількох експедиціях Веспуччі брав участь, немає.  За різними даними, дві або три. Америка отримала свою назву на його честь, тому що Колумб був упевнений, що знайшов дорогу до Індії, а Веспуччі здогадався, що це абсолютно новий континент. Він першим досліджував узбережжі Бразилії й дельту Амазонки.

Педру Алвареш Кабрал (близько 1467—1520) 

Португальський мореплавець і дослідник, якого загалом вважають європейським першовідкривачем морського маршруту до Бразилії (22 квітня 1500 року).

Васко да Гама (1469 —1524)

Португальський дослідник і мореплавець, який відкрив морський шлях до Індії довкола Африки.

Франсіско Пісарро Гонсалес (близько 1471 —1541)

Іспанський конкістадор, завойовник імперії Інків та засновник міста Ліма, сучасної столиці Перу. 1530 р. він спорядив експедицію зі 160 учасниками та 37 кіньми. Коли вони повернулися у Тумбес — він уже був зруйнований громадянською війною в імперії інків.

Фернан (Фернандо) Магеллан (1480 —1521)

Португальський мореплавець на іспанській службі. Керував першою успішною навколосвітньою експедицією, під час якої сам Магеллан загинув. Дав назву Тихому океану.

Ернан Кортес (1485—1547)

Кастильський конкістадор і першовідкривач, завойовник Мексики. Генерал-капітан Нової Іспанії (1521—1524). Знищив цивілізацію ацтеків.

Мігель Лопес де Легаспі (1502 —1572)

Іспанський конкістадор з титулом аделантадо, роль якого в історії Філіппін порівнянна з роллю Кортеса в історії Мексики й з роллю Пісарро в історії Перу.

Франсіско де Орельяна (1505 або 1511— 1546)

Іспанський мандрівник і конкістадор, першовідкривач Амазонки, першим з європейців проплив по всій її довжині.

Френсіс Дрейк (1540 —1596)

Англійський пірат, навігатор, работорговець, політик та інженер, який здійснив другу кругосвітню подорож та ряд географічних відкриттів у Новому Світі.

Генрі Гудзон також Генрі Гадсон (1550—1611) 

Англійський мореплавець, який у 1607 р. здійснив подорож з метою досягти Індії та Китаю через Північний полюс. Між Гренландією і Шпіцбергеном його затримали льоди — і він повернув назад. Встановив рекорд вільного просування на північ 80°23', який протримався 158 років.

Абель Янсзон Тасман (1603-1659)

Голландський мореплавець, який досяг берегів Австралії і Нової Зеландії.Саме він наніс на карту острови Тонга та Фіджі. Завдяки його дослідженням було підтверджено, що Австралія - це єдиний земельний масив.

Семен Іванович Дежньов (близько 1605 —1673)

Російський мореплавець, відкривач нових земель, мандрівник, дослідник Північного та Східного Сибіру, козачий отаман, а також торговець пушниною, перший з відомих європейських мореплавців у 1648 році, на 80 років раніше за Вітуса Беринга, пройшов Берингову протоку, що відділяє Аляску від Чукотки. — в арктичних подорожах.

Кук Джеймс (1728-1779)

Великий мандрівник, зробив 2 кругосвітні подорожі, уперше в історії перетнув Південне полярне коло і з’ясував, що Антарктида схована під льодом й не придатна для життя.

Юрій Лисянський (1773-1837) - перший УКРАЇНЕЦЬ, який здійснив навколосвітню подорож.

 Військовий моряк капітан 1 рангу Юрій Лисянський, нащадок давньої шляхетної козацької родини з Ніжина, був одним з організаторів та учасників першої в історії колишньої Російської імперії навколосвітньої подорожі. Ба більше – шлюп «Нева» під його командуванням першим повернувся до Кронштадта, на 13 днів випередивши шлюп «Надія», яким командував Адам Йоганн Крузенштерн у згаданій подорожі. Прізвищем Лисянського назвали острів на Гаваях, півострів, протоку та річку на Алясці, гору на Сахаліні. На відміну від Крузенштерна, ім’я українського мореплавця і мандрівника, дослідника, лінгвіста, географа, етнографа, океанолога, картографа та першого вітчизняного письменника-мариніста тільки тепер проходить шлях від забуття до визнання.

Олександр фон Гумбольдт (1779-1859)

Німецький учений-енциклопедист, фізик, метеоролог, географ, ботанік, зоолог і мандрівник, молодший брат вченого Вільгельма фон Гумбольдта. Основоположник географії рослин. 1799 року разом з відомим французьким ботаніком Еме Бонпланом він вирушив до сучасних Мексики, Куби, Венесуели, Колумбії, Еквадору, Перу та США. Під час чотирирічної подорожі Гумбольдт-молодший записував не лише дані вимірювань: висоту гір, глибину річок чи температуру повітря. Він також описував обставини й людей, з якими зустрічався. Повернувшись до Європи, він виклав усе це на папері. Вийшло 30 томів. Гумбольдта називали «другим Колумбом», який справді відкрив світу Америку.  1829 року на запрошення із Санкт-Петербурга Александер фон Гумбольдт вирушив в експедицію в азійську частину Російської імперії, пройшовши аж до берегів Каспійського моря та кордону з Китаєм.

Єгор Петрович Ковалевський (1809, за ін. даними, 1811 – 1868)

Українець, гірничий інженер, блискучий географ-мандрівник, дослідник за природою, обдарований літератор, умілий дипломат.

Лівінгстон Давид (1813-1873)

Першим з європейців побачив водоспад Вікторія. Майже все життя він присвятив дослідженню Африки, пройшовши пішки 50 тис. км. Лівінгстон перший виступив на захист темношкірого населення континенту.

В 1841-му він приїхав в Куруман, де навчав місцевих жителів ведення сільського господарства, служив лікарем і навчав грамоті. Там же він вивчив мову бедуїнів, що допомогло йому в подорожі по Африці. Лівінгстон детально вивчив побут і звичаї місцевих жителів, написав про них кілька книг і відправився в експедицію на пошуки витоків Нілу, в якій захворів і помер від лихоманки..

Микола Михайлович Пржевальський (1839 —1888)

Мандрівник, географ, природодослідник, науковець, історик, археолог, знавець семи мов. Рід Пржевальських походив від українських козаків. Микола Пржевальський зробив величезний внесок у наукове пізнання Центральної Азії, створив принципово нові карти Центральної Азії. Його назвали «великим мандрівником всіх часів і народів».

Миклухо-Маклай Микола Миколайович (1846-1888)

Мандрівник, антрополог, етнограф, географ; дослідник народів Південно-Східної Азії, Австралії й Океанії; автор близько 160 наукових праць; українського походження з козацького роду Миклух.

Нансен Фрітьоф (1861-1930)

Найбільше відомий, як полярник і засновник фізичної океанографії. Він пройшов пішки й на собачих запряжках всю Гренландію. Розробив проєкт корабля, здатного витримувати арктичні льоди й дрейфувати разом з ними. При цьому прославився Нансен і своєю політичною діяльністю.В 1922 він одержав Нобелівську премію миру.

Роберт Фолкон Скотт (1868-1912)

Англійський дослідник Антарктиди. Навесні 1912 року Скотт із чотирма колегами підкорили Південний полюс другим після норвежця Руаля Амундсена. Повертаючись із полюса, всі учасники групи загинули від голоду та виснаження.

Руаль Амундсен (1872-1928)

Норвезький полярний мандрівник і дослідник.

Перша людина, що досягнула Південного полюса (14 грудня 1911 року). Перша людина (разом з Оскаром Вістінгом), що побувала на обох географічних полюсах планети. Окрім цього, повітряна трансарктична експедиція 1926 року під керівництвом Р. Амундсена була першою із заявлених про досягнення Північного полюса, чий результат ніким не ставиться під сумнів. Перший мандрівник, що здійснив морський перехід Північно-Західним проходом; відтак організував і очолив другу в історії успішну експедицію Північно-Східним морським шляхом (уздовж берегів Сибіру), — ставши, таким чином, першою людиною, що замкнула кругосвітню дистанцію за Полярним колом.

Пікар Огюст (1884-1962)

Його вабили небесні простори, і він винайшов стратостат. Його захоплювали морські глибини - і він сконструював батискаф. Саме завдяки Огюсту людина змогла вперше спуститися в найглибше місце на Землі - Маріанську западину.

Кусто Жак-Ів (1910-1997)

Людина величезної волі, учений океанограф, етнолог, археолог, мандрівник, дослідник, винахідник, експериментатор, громадський діяч і, нарешті, відмінний шоумен.Завдяки своїм винаходам він першим зумів перетворити наукові дослідження на захоплююче шоу.





Немає коментарів:

Дописати коментар