четвер, 26 грудня 2019 р.

Італійський дипломат Філіппо Буонакорсі (XV ст..), що готовив замах на Папу Римського Павла ІІ, проживав у Винниках



Філіппо Буонакорсі (італ. Filippo Buonaccorsi, прозваний Філіп Каллімах, італ. Filip Callimachus, лат. Philippus Callimachus Experiens; 1437 р., Сан-Джиміньяно - 1 листопада 1496 р., Краків) - італійський дипломат і публіцист, який знайшов притулок від переслідувань Римського папи в Польщі. Учень Помпонія Лета, разом з яким заснував академію, де мав прізвисько Callimaco esperiente (Callimachus experiens). В результаті змови проти папи Павла II змушений був тікати в Польщу (1470 р.), де був секретарем королів Казимира IV і Яна I Ольбрахта, але накликав на себе ненависть польського дворянства.
Потім переїхав до Львова і поселився у Винниках. Два роки жив в Дунаєві, нині Перемишлянського району (Ігор Федик, 2019).  У Дунаєві Філіппо Буонакорсі написав прекрасні поезії та політико-історичні трактати.Також про його перебування тут свідчать філософсько-літературні конференції, які ввійшли в історію європейського культурного надбання як «Дунаївські бесіди».
Він підтримував стосунки з Марсіліо Фічіно, Піко делла Мірандола і Лоренцо Медичі; писав латиною. Похований в краківській церкві св. Трійці.
Твори:
* Біографії Збігнєва Олесницького і Григорія Сяноцького;
* «Historia de rege Vladislao, seu clade Varnensi» (Аугсбург, 1519);
*  «Attila» (Тревізо, близько 1479 р., польський переклад, Краків, 1574 р.);
*  «Libellus de his quae a Venetis tentata sunt, Persis ac Tartris contra Turcos movendis» (Гагенау, 1533 р.);
* «Vita et mores Sbignei Cardinalis».
З Вікіпедії


Немає коментарів:

Дописати коментар