неділю, 26 серпня 2018 р.

З історії медицини у Винниках (до 1939 р.)



        Початок медицини у Винниках тісно пов’язаний із тютюновою фабрикою, на котрій  з самого початку функціонування було введено т. зв. «забезпечення хворих», котре складалося з «лікарської допомоги, ліків, грошей по хворобі і додатку до коштів похорону».
1787 р. — на тютюновій фабриці порушувалося питання про посаду лікаря, яке через брак коштів не було вирішене.
1811 р. — посада лікаря на тютюновій фабриці.
1884 р. — одна аптека і один лікар (Słowniku geograficznym Królestwa Polskiego, Tom V (Kutowa Wola – Malczyce) z 1884 r.).
1889 р. — при тютюновій фабриці відкрито «Інститут хворих» (кошти на утримання  надавалися державою, а частково надходили з внесків самих робітників). 
 У  виданні за 1894 рік "Szematyzm Krolewstwa GalicyiI I Lodomeryi 1894." подано прізвища акушерок, закріплених за  Винниками: Армбанд Барбара, Кордасевич Анна, Огородник Анна, Савицька Катерина, Вітещак Катерина (FB, Юрій Пукальський).
1899 р. — у Винниках 2 лікарі.
1900-ті рр. (початок) — у Винниках була своя аптека (Dz. Wr. J. Schetz).
Видатні винниківчани, які займалися лікарською практикою: українці – Іван Липа, Яків Нагляк; поляки – К. Становський та подружжя лікарів Хмури (16 грудня 1934 р. відбулися вибори до Ради окружної лікарської палати у Львові, від Винник вибраний  д-р C. Хмура).
Знані акушерки: Аполонія Яблоньська (з 1896 р.), Катерина Гацкевич (з 1907 р.), Пауліна Фаран (з 1922 р.), Басі Берґер (з 1890 р.), Марія Процишин (з 1922 р.).
1 березня 1922 р. Іван Липа прибуває до Винник, про що свідчить запис в особистому записнику. У Винниках він провадить життя, позбавлене політики: займається лікарською практикою і пише. Проживав Іван Липа, як приватний лікар у хаті Марії Лозовської на вул. Шашкевича (тепер вул. Лесі Українки). Будинок цей зберігся і донині. У Винниках він відкрив медичну амбулаторію, на якій біліла табличка з написом  «Д-р мед. Іван Липа. Приймає». Важка була лікарська практика у чужій хаті, і переслідувала його польська поліція, бо не мав на це дозволу.
1925 р. — лікарська консультація (відкрита Яковим Нагляком). Попервах д-р Нагляк проживав на квартирі в будинку Михайла Маркевича, а згодом збудував собі будинок (тепер Історико-краєзнавчий музей) по теперішній вул. Галицькій, 26. Тут було встановлено перший у Винниках рентген-апарат.  
1930-ті рр. — аптека (по теперішній вул. Галицькій, 23; найдавніша діюча аптека у місті). За радянських часів у правій частині будинку мешкала завідуюча аптекою -  Колєснікова.  Завідувач аптеки теж був інтелігент старого гарту Мирослав Поточняк.  Провізор - п. Гена Петрівська, касир – інтелігентна українка – п. Лінця.
1923 р. Рецепт Івана Липи
Д-р Яків Нагляк


ЛІТЕРАТУРА
Байцар Андрій. Винники туристичні: Науково-краєзнавче видання / А. Л. Байцар. — Винники : Друксервіс, 2016. — 312 с.
Винниківський альбом: Авт. ідеї – Г. Козловський; упорядник Н. Білас, І. Тимець; літ. редактор – І. Лемко; Львів: АПРІОРІ, 2015. – 252 с.

 



Немає коментарів:

Дописати коментар