четвер, 14 вересня 2017 р.

Україна - це Русь (Russie), а Московія це Московія (Moskovie). Карти Європи 1754 р., 1755 р.




1755 р., в Лондоні, видається атлас «Atlas Methodique, Compose pour l'Usage de son Altesse Serenissime Monseigneur le Prince d'Orange et de Nassau Stadhouder des Sept Provinces-Unis, etc.. etc. etc. Par Jean Palairet, Agent de LL. HH. PP., Les Etats Generaux, a la Cour Britannique. Se Trouve a Londres, Chez Mess. J. Nourse & P. Vaillant dans le Strand; J. Neaulme a Amsterdam & a Berlin & P. Gosse a La Haye. 1755». Це збірка карт 1754-1763 рр. Карти – англійською та французькою мовами. Над його створенням працювала ціла група картографів в Лондоні, Берліні та Амстердамі. Головний редактор – французький картограф Жан Паларет (Jean Palairet; 1697-1774). Карти - «I. Carte de l'Europe. 1754», «II. Carte de l'Europe», 1754. «III. Carte de l'Europe. 1754» є дуже схематичними. Карта «A Map of Europe Divided into its Empires, Kingdoms, etc. 1755» - більш детальна.
«4 Carte de l'Europe divisee en ses Principaux Etats. 1755.» в даний атлас поміщена не була.
Аналіз подано за картами «A Map of Europe Divided into its Empires, Kingdoms, etc. 1755» та «4 Carte de l'Europe divisee en ses Principaux Etats. 1755.» так, як вони є більш детальними і з великим фактичним матеріалом.
На даних картах РУСЬ (Russie) зображена на місці теперішньої України. Назва "РУСЬ" охоплює Київську, Бєлгородську (1 березня 1727 р.  Бєлгородська губернія була виділена з Київської губернії) та Воронізьку губернії. На північ від «Russie» показана велика територія, яка називається «Moscovie» (Московія). Московія  починається від м. Москви і простягається на захід до Західної Двіни, на північ – до Північного Льодовитого океану, на схід – до 75-го меридіана, тобто – за Урал і охоплює більш ніж  половини Сибіру.
Місто Москва розташоване на кордоні РУСІ і МОСКОВІЇ. Район навколо Москви позначений як «Gouvernement de Moscow».
Усередині РУСІ на карті відзначена область навколо Києва і написано: «Gouv-T de KIOWIE», тобто "уряд Києва". Отже, Київщина ще в XVIII столітті називалася Руссю.
На картах південь сучасної України названий «Petite Tartarie» (Мала Татарія). В середині Малої Татарії позначена область «Cosaques Zaporiski» (Козаки Запорозькі). Галичина позначена на мапах як «Russie Noire» (Чорна Русь). Цей напис поміщено біля Львова (Lemberg). 
Ще в 1655 р.  Нікола Сансон видає мапу “Estats De La Couronne De Pologne ou sont les Royaume de Pologne, Duches et Provinces De Prusse, Cuiave, Mazovie, Russie Noire &c Duches De Lithuanie, Volynie Podolie &c. De L'Ukraine &c . . . 1655" (Карта Польського королівства...) де серед українських земель позначено Чорну Русь (Russie Noire) – територія Західної України. Однозначно, що Сансон вжив і популяризував неправильне назву цієї частини Русі випадково. Цю неточність, власне, зрозумів і виправив лише його син Адрієн Сансон (Adrien Sanson; помер 1718 р.). Він 1706 р. змінив назву однієї зі своїх з братом основних карт регіону з Чорної (Noir) Русі на Червону (Rouge). Причина помилки, мабуть в тому, що він отримував знання та інформацію про території з усіх доступних джерел, зокрема, від мандрівників або дипломатів, які могли краще знати московську (російську) мову, ніж місцеву українську (русинську). У той час Західна Україна називалася, швидше, не Червоною Руссю, як це заведено вимовляти зараз, а, на давньоукраїнський взірець, Чормной Руссю, з м'якою вимовою першого “о”. У словнику Даля можна легко відшукати давньоруське слово “чермний”, що означає темно-червоний, бурий. Отже, сплутати російське (московське) слово «чорний» і давньоукраїнське (русинське) «чормний» з м'яким “о” дуже просто, особливо іноземцю. Саме таким чином Червона Русь майже на 70 років стала Чорною в багатьох французьких та інших європейських джерелах.
На захід від Литви і на північ від Польщі на березі Балтійського моря в районі Кенігсберга (Konigsberg) і Данцига (Dantzick) досить велика область позначена як «RUSSE» (Русь). Виникає думка, що тут малася на увазі Пруссія – PRUSSE. Але на мапі чітко написано RUSSE. Немає ніяких слідів латинської букви «P».
Таким чином, слово «Русь» (Russie, RUSSE) зустрічається на картах Європи 1754 та 1755 рр. в різних регіонах.

ФРАГМЕНТ КАРТИ «4 Carte de l'Europe divisee en ses Principaux Etats. 1755.»
ФРАГМЕНТ КАРТИ  «4 Carte de l'Europe divisee en ses Principaux Etats. 1755.»
ФРАГМЕНТ КАРТИ «4 Carte de l'Europe divisee en ses Principaux Etats. 1755.»
ФРАГМЕНТ КАРТИ  «4 Carte de l'Europe divisee en ses Principaux Etats. 1755.»
КАРТА «III. Carte de l'Europe. 1754»
КАРТА  «4 Carte de l'Europe divisee en ses Principaux Etats. 1755.» 

Карти з сайту http://chronologia.org/seven5_1/imperia0107.html





1 коментар:

  1. До цих пір у француькій мові для Московії збереглась її стара назва la Barbarie. Te саме знаходимо в голандській і грецькій мовах (Barbarijse, Βαρβαρίας). Можливо, саме тому на старих картах до 18ст. можна зустріти на місці Московії назву Tartaria, Grand Tartaria.

    ВідповістиВидалити