понеділок, 26 червня 2017 р.

Український Крим. Дюрбе Бахчисарая


Ханський цвинтар в Бахчисараї.  Журнал "Нива", 1870 р.


Дюрбе Мухамед-Шах-бея-Бен-Юде-Султан. Розміщене неподалік від теперішнього залізничного вокзалу на вул. Фрунзе, 10/1 (ця частина міста відома під назвою Азіз) - своєрідний заповідник, осередок мавзолеїв. Найдавніший з них — мавзолей Бен-Юде-Султан, спорудження якого вчені датують кінцем XIV початком XV ст. Пам’ятник добре видно з дороги - зліва вздовж шляху в нове місто. Він виглядає як куб зі зрізаними верхніми кутами. Увінчано будівлю напівсферичною банею. Над дверима зберігся напис: «Цю гробницю наказав побудувати Мухамед-Шах-бей, син Мухамед-бея, для своєї матері Бен-Юде-Султан, дочки Аджаган-бея». На жаль, цей вельми цікавий пам’ятник, що формою нагадує деякі арабські мавзолеї Каїра, руйнується: наполовину зруйнована баня, практично розвалився і портик.
          Дюрбе Ахмед-бея (Кубоподібне дюрбе).

Розташоване за 20 м на схід від мімбера, в огорожі міського ринку (Ахмед-бей помер 1577 р., про що повідомляли на надмогильній стелі, знайденій 1921 р. поблизу входу у мавзолей, хоча, можливо, вона і не стосувалась дюрбе). Отож, дату побудови, як і назву споруди, очевидно, треба вважати умовними. Наскільки можна стверджувати, це дуже і дуже стара споруда - цілком можливо, що її звели тут ще в ординські часи. Дюрбе, що будували в часи Кримського ханства, були багатогранними. А квадратний план для старої кримськотатарської архітектури є показником значної давності будівлі. Подібні споруди (мечеті) є в Східному Криму, і там їх датують XIII і поч. XVI ст. Квадратна в плані будова, зі стороною 7,15 м, має форму куба з косо зрізаними зверху зовнішніми кутами, які переходять з чотирикутника на восьмикутник, що тримає баню. Подібне дюрбе збереглося також в с. Айвове Бахчисарайського району.
          Дюрбе Мехмед-бея (Малий восьмигранник)
- розташований у пров. Первомайський, неподалік від Великого восьмигранника дюрбе Мехмеда II Ґерая, за півсотні кроків на північ від мімбара серед приватної забудови. Мавзолей збудовано у ХА-ХАІ ст. Це порівняно невелика восьмигранна скромно впорядкована споруда з дверима та трьома вікнами, зараз закладеними. Грані будови поставлені на цоколь, ребра її прикрашені колонками, стіни увінчані карнизом, баня зовні являє собою восьмигранну піраміду з напівзруйнованими гранями. Всередині споруди — сферична баня на півциркульних арках, неглибоко врізаних у площини граней. Деяка лапідарність дюрбе - простота плану, скромність оздоблення, скупість деталей — наводять дослідників на думку, що Малий восьмигранник був, можливо, типовою спорудою для середньовічного та більш пізнього часу, як, між іншим, і Кубоподібне дюрбе. Зовні Малий восьмигранник має вигляд невеличкої за розміром, скромної споруди з банею та нагадує юрту. Під час його будівництва використано великі суцільні плити. У цьому дюрбе похований Мехмед-бей, який жив у Криму в XVI ст. і похований в Азизі. Це все, що нам відомо про людину, чий прах зберігає цей мавзолей. Мавзолей Мухамед-бея входить до переліку пам’яток архітектури національного значення.
          Дюрбе Мехмеда II Ґерея (Великий восьмигранник)
- ханська сімейна усипальня, в якій, згідно з письмовими джерелами, були поховані три кримських хана: Мехмед II Ґерей (помер 1584 р.), Саадет II Ґерей (помер 1588 р.), Мехмед III Ґерей (помер 1629 р.), а також Мурад та Сафа Ґереї (брат і син Мехмеда II). Усі троє в різний час боролися за свою ханську гідність, всі троє знайшли трагічну загибель за межами Криму і всі троє повернулися на Батьківщину лише мертвими, щоб бути відданими землі тут, в Азізі. Розміщене дюрбе на вул. Нахімова / вул. Будьонного. Великий восьмигранник зведено наприкінці XVI - на початку XVII ст., в кращих традиціях османського зодчества, запозичених Кримом зі Стамбула. В основу плану споруди покладено надзвичайно правильний восьмигранник з входом з північно- східного боку. Стіни мавзолею складені з каменю-вапняку, який добре обтесано та майстерно оброблено зубаткою; шви на стінах ретельно підігнані, кладка виконана ідеально рівно, деталі змодельовані дуже делікатно, конструктивність та логічність кожної частини повністю гармоніюють з загальною композицією. Все це свідчить про високу майстерність творців цієї монументальної споруди.
          Дюрбе Хаджі Ґерея (1502) розміщене у Салачику (Старопілля).
Мавзолей першого незалежного кримського хана Хаджі Ґерея, збудований його сином, Менглі Ґереєм, що його теж тут поховано. У підземеллі мавзолею (дюрбе) вчені виявили 18 трун з останками перших кримських ханів та їхніх родичів. Уперше за 500 років знайдено нерозграбоване родове поховання вищої знаті півострова кінця XV-початку XVI ст.
          Дюрбе (Ескі-Дюрбе) - напівзруйнований мавзолей
XV ст. Розташований мавзолей неподалік від Ханського палацу, поблизу школи (300 м на схід від Ханського палацу на вул. Зої Космодем’янської). Ескі-Дюрбе («старий мавзолей») — одна з найцікавіших споруд середньовічного Бахчисарая. Дослідники вважають, що її побудовано значно раніше, ніж Ханський палац. За формами мавзолей є кубом, який перекрито сферичною банею. Це єдине з усіх 10 дюрбе, що збереглися донині, побудоване не з білого вапняку, а з жовтого місцевого каменю.
          Дюрбе Діляри-бікеч (крим. Dilâra bikeç dürbesi) — усипальниця XVIII ст. біля Південних воріт бахчисарайського Ханського палацу.

ЛІТЕРАТУРА
Байцар Андрій. Крим. Нариси історичної, природничої і суспільної географії: навч. посіб. / А. Л. Байцар; Львів. нац. ун-т імені І. Франка. — Львів. : Видавничий центр ЛНУ ім. Івана Франка, 2007. — 224 с.
Байцар Андрій. Географія Криму : навч.-метод. посібник / А. Л. Байцар. - Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2017. - 358 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар