суботу, 24 червня 2017 р.

Як винниківчани та мешканці довкільних сіл святкували 100 р. „Русалки Дністрової"



 

Газета «Діло» №129 від 15.06.1937 р. писала: «Львівський повіт складає поклін М. Шашкевичеві. 100 роковини появи „Русалки Дністрової" відсвяткувала львівська філія „Просвіти" ім. М. Шашкевича минулої неділі. Свято почала Служба Божа, яку в 10. годині під церквою св. Петра й Павла на Личакові від правив о. декан. Мармаш, парох Зашкова, з о. кан. Ковалюком, парохом Скнилова і о. Дуткевичем, парохом церкви св. Петра і Павла. Співав мішаний хор з Винник. По Службі Божій присутні перейшли походом на Личаківський цвинтар, де на могилі М. Шашкевича о. дек. Семків з 7-а священниками відправив панахиду, підчас якої співав мужеський хор з Винник. На могилі зложено 27 вінків, з того 26 з повіту, 1 з Личакова. Пополудні відбулася на площі „Сокола Батька“ академія; заповіджена на 15, годину, вона почалася з більше як півгодинним припізненням, бо публика збиралася дуже поволи. Академія почалася дефілядою хорів і оркестр, опісля ред. В. Глібовицький гарно виголосив глибоку змістовну промову. На решту програми зложилися гагілки у виконанні дівчат та жіноча і мужеська рецитація („Сонце на обрії" Олеся та „Ми ідем" Городенського та хорові й інструментальні про дукції.

Злучені хори з Підбірців, Підберізців, Винник, Чижикова, Гаїв, Глухович, Миклашева, Запитова, Ременова, Кукезова, Товщева, Селиськ, Скнилова, Зашкова, Грибович, Острова, Коросна Ст., Добрян під батутою проф. Богдана Вахнянина прегарно виконав „Просвітянський гимн“ Ярославенка, „Заспіваймо" Воробкевича, „Боже Великий", „Річеньку" Головацького-Лаврівського та „Цвітка дрібная" Шашкевича-Колесси.

Таке саме вражіння робили продукції злучених дутих оркестр Жиравки, Рудна, Черепина, Миклашева, Підберізець, Винник, Підбірець і Лисинич та Малехова; диригував В. Глущак; вони відіграли „Гей гук мати, гук" і „Запорожський марш" Кудрика.

Присутніх було коло 2.000 осіб, майже виключно зі сіл. Львівська публика мабуть залякалася хмар і громовиці.  Прикро вражає, що підчас національного гимну богато людей ходить по площі; те саме бачимо що неділі у львівських церквах, коли співають „Боже Великий". Пора на те звернути у вагу в проповідниць та по читальнях».

Немає коментарів:

Дописати коментар