пʼятницю, 20 листопада 2020 р.

ВИННИКИ. "Стежка митрополита Андрея Шептицького" (20 листопада 2020 р.).

20 листопада 2020 р. у Винниках відбулося святкове відкриття й освячення комплексного природно-антропогенного об’єкта екологічного та релігійного туризму екскурсійної спрямованості "Стежка митрополита Андрея Шептицького". Скульптор Юліан-Зенон Савко, архітектор Михайло Федик. Ініціатор будівництва - т-во "Просвіта" (Винники), голова Любомир Білоус.

«Стежка Митрополита Андрея Шептицького» знаходиться у межах Давидівського пасма (Винниківське лісництво), біля в’їзду до Винник зі сторони Львова на горі Шипшина. Висота гори становить 336 м. Сьогодні шипшини на горі небагато, але у минулому її кущі густо вкривали схили гори. Коли шипшина зацвітала, ліс здіймався над Винниками як велетенський рожевий букет. Зараз гора заросла лісом, а колись з неї відкривався чудовий краєвид на Винники. Можливо ця обставина, а також те, що попід горою проходили шосейна дорога та залізнична колія Львів-Підгайці (діяла з 1908 р. по 1944 р.), стали головною причиною перетворення її у місце відпочинку Митрополита Андрея Шептицького.

Монументальні скульптури та криницю освятив Архієпископ Львівський Української греко-католицької церкви, Митрополит Львівський Ігор Возьняк. Стежку Митрополита Шептицького створили на місці реально існуючої в природі стежки, що була підготовлена монахами в 1934 році спеціально для прогулянкових потреб Митрополита Шептицького, який на той час, через хворобу, пересувався лише у візку. Розпочали будівництво  у 2015 р.

Структура об’єкту складається з оглядового майданчика та стежки, вздовж якої розмістили скульптурні комплекси. Її протяжність  – 500 м. Загальна кошторисна вартість склала майже 5,5 млн гривень. Підрядна організація, яка виконала роботу, ПП “Західбуд-плюс”. З майданчика відкривається вид на місто Винники та долину Маруньки. Відкривається панорама на Церкву Воскресіння Господнього, яку відвідував Митрополит Андрей Шептицький. Остання візитація до храму відбулась у 1938 р. 

Організатори розкрили постать Митрополита через три скульптурні комплекси. Зазначимо, що скульптури, а також освітлення вздовж стежки виконали за благодійні кошти. Перший комплекс – молитовне поле, на якому розташований комплекс “Велет Святоюрської гори”, покликаний розповісти про духовний шлях Шептицького.
Другий розкриває Андрея Шептицького як провідника українського народу, а останній демонструє його меценатську та благодійну діяльність. На кожній зі скульптур розмістили відреставровані хрести, що датуються 1842 р. та колись були встановлені у храмі Воскресіння Господнього у Винниках.  Кожна із точок супроводжується крилатими висловами Митрополита.


Джерела

https://www.facebook.com/VynnykyRada

https://varta1.com.ua/u-vynnykah-vidkryly-stezhku-andreya-sheptytskogo-foto/






 

 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар