суботу, 11 травня 2019 р.

Пам'яті моїх вуйків, воїнів УПА, замордованих поляками. Юрій Сабаль та Павло Кулешка (уродженці Надсяння)

ЮРІЙ САБАЛЬ - рідний брат мого діда. Уродженець українського села Улазів (Закерзоння).
*Юрій (1921 р. н., або 1923 р. н.) – воїн УПА, ройовий куреня «Месники», загинув у 1947 р. від рук поляків на Ольштинщині. Обставини смерті дуже трагічні. Бувши воїном УПА, він приїхав на Ольштинщину до своєї матері попрощатися, його курінь мав переходити на радянську Україну. Мати була депортована і проживала там зі старшою дочкою Феодосією. Сусід поляк побачив, що Юрій приїхав до своїх рідних. Смерть українця не забарилася. Його прив’язали мотузкою за руки до коня і волокли декілька кілометрів.

ПАВЛО КУЛЕШКА - рідний брат моєї бабці. Уродженець українського села Річиця (Закерзоння).
Моя баба – Соболь (Кулешка) Ганна Іванівна (7 січня 1923 р. с. Річиця Рава-Руського повіту – 29 липня 1985 р. м. Винники).
*Павло Кулешка (3 грудня 1926 р. — 1 жовтня 1947 р.); псевда: «Горобець», «Діброва» — стрілець        сотні «Месники-2» (сотня «Шума»). У лавах УПА з осені 1945 р. Схоплений солдатами Війська Польського  та засуджений до смертної кари 10 вересня 1947 р. Страчений 1 жовтня 1947 р. у Ряшеві (Польща).

1 коментар:

  1. Співчуваю Вашим вуйквам,що віддали своє життя,найдорожчий скарб задля во лі України.Але така нашо доля українців,будім наш темний нарід від ведмежої сплячки п. Андрію і проснеться народ Велетень-богатир,якого всі навколигні народи цінуватимуть і поважатимуть як господаря

    ВідповістиВидалити