понеділок, 13 березня 2017 р.

Україна на Картах світу Філіпа де Прето (друга пол. XVIII ст.)



1771 р. Філіп де Прето (Philippe de Prétot; 1710-1787), французький географ у Парижі опублікував карту “Carte de l'Ancien et du Nouveau Monde, Suivant une Projection Nouvelle, pour les Premieres Etudes; Dirigee par Mr. Philippe...” в атласі “Atlas Universel”. Гравер мапи Жан-Еммануель Джером Валле (Jean Emmanuel JeromeVallet), формат – 41,4 × 27,7 cм. В межах Московії показана Україна (UКRAINE). На півдні України – Мала Тартарія (P. Tartarіee). Кордон між Україною та Кримським ханством не проведено (Кримське ханство ввійшло в склад Росії лише в 1783 р.). На даній карті Кримське ханство показано як складова частина Росії.
Дуже рідкісна карта світу, оформлена в цікавому стилі. Карта побудована в проєкції Меркатора. Карта дуже детальна, особливо в океанах. Позначена вже Гренландія, Канада, південна частина Тихого океану та північна частина Тихого океану. Відсутній будь-який натяк на півострів Аляска. Австралія з’єднана з островами Тасманія та Нова Гвінея. Показано тільки частину узбережжя Нової Зеландії. Композиція красиво прикрашена складним, у французькому стилі,  картушем (з глобусом) та компасом.
1787 р. видано чорно-білий варіант карти. Автори мапи – Філіп де Прето та Муріль Муаті (Maurille Antoine Moithey), гравер – Жан-Еммануель Джером Валле. Формат карти 26,4 × 37,6 см. Карта поміщена в атласі “Atlas universel pour l'étude de la géographie et de l'histoire ancienne et moderne”.







                                                                   1771 р.

1 коментар:

  1. Рожевим, очевидно, позначені країни Європи, серед яких "Руссія Європейська"=Україна, мааасква, Пєтєрсбурґ, Арханґєльск, Волоґда... але, жовтим, до Уральських гір, - Казань, Астрахань, Черкесія... Не акцентовано країни маасковії, чи-то Рассєйскай імпєріі... Зате величезними буквами читаємо СІБЄРІЄ ТАРТАРІЄ... Чи не той це ЗАСЕКРЕЧЕНИЙ час, коли ходили "монети Сібірі" і Сибірське ханство з центром в Тобольську було значно потужнішим раасссєі...

    ВідповістиВидалити