пʼятницю, 17 березня 2017 р.

100 років Української Центральної Ради

17 березня 1917 року в житті України відбулася значна історична подія - в Києві було проголошено Українську Центральну Раду, що заклала перші підвалини української державної Незалежності у XX ст.
У  Києві на Володимирській 42, в приміщенні українського клубу «Родина» з ініціативи Товариства українських поступовців за участю українських політичних партій, українських військовиків, робітників, духовенства, кооператорів, студентства, громадських і культурних організацій (Українське Наукове Товариство, Українське Педагогічне Товариство, Товариство українських техніків і аґрономів тощо) було проголошено утворення Української Центральної Ради. Головою її заочно одностайно обрали Михайла Грушевського, який, повертаючись із царського заслання, вимушено затримався у Москві. На той час це був вчений-історик зі світовим ім’ям.
29 квітня 1918 року, ухваливши  Конституцію УНР і обравши Михайла Грушевського Президентом Української Народної Республіки, внаслідок гетьманського перевороту Центральна Рада зійшла з політичної арени.
 
Поручник 1-го Українського козацького полку ім. Б. Хмельницького. Осінь 1917 р., Київ, вул. Фундуклеївська (нині - бульвар Т.Шевченка), Колегія Павла Галагана (нині - Державний музей літератури України).(Ілюстрація з книги Я.Тинченка "Новітні Запорожці")

1 квітня 1917 р. Маніфестація на розі Хрещатика і нинішнього бульвару Шевченка (за рад. влади тут до 2015 р стояв пам'ятник тоді ще не дуже відомому лідеру більшовиків Володимиру Леніну). В ці дні в Києві постала Центральна Рада. Знято з Бесарабського ринку.

1 квітня 1917 р. вулицями Києва пройшлась 100-тисячна маніфестація патріотичних сил - відбулось Свято Свободи
Маніфестація українців-солдат Петроградського гарнізону на честь Центральної Ради. 1917 р.
Прапор Української Центральної Ради. 1918 р.

Немає коментарів:

Дописати коментар