середу, 8 березня 2023 р.

УКРАЇНСЬКІ ПОШТОВІ ЛИСТІВКИ. Леся Українка


Рідкісна листівка з репродукцією малюнку харківського мистця Івана Іванова «Леся Українка в юнацькому віці»
Рік видання між 1922–1930 рр.
Подарунок пана Євгена Пшеничного
(ФБ; Tamara Skrypka).
 
Зворот листівки
Перша кольорова еміґраційна листівка з репродукцією портрета Лесі Українки авторства А. Шкраблюка. Надрукована у видавництві "Наша Батьківщина", яке функціонувало у Нью-Йорку за вказаною на листівці адресою у 1962–1972 рр.
(ФБ; Tamara Skrypka). 
Зворот листівки
 
Одна з перших листівок, надрукована в ДіПі таборі. Зберігалася в архіві І. Косач-Борисової у США. Зворот чистий (ФБ; Tamara Skrypka).

Видання Спілки Українських науковців, літераторів і мистців у Зальцбурзі. На звороті подано коротенький життєпис. Щоправда, помилка у даті народження. Чи не вперше прізвище письменниці подано не за совєтським стандардом, а подвійне – Косач-Квітка.  За стилем малюнку автор листівки ймовірно М. Дмитренко (ФБ; Tamara Skrypka). 

Зворот листівки 

Листівка періоду ДіПі, кліше якої зроблено із світлини 1901 р. без зрізу нижньої частини. Оригінал зберігався в архіві родини Косачів. Зворот чистий  (ФБ; Tamara Skrypka). 

Листівка періоду ДіПі з репродукцією найбільш поширеної у філокартії світлини 1896 р. (ФБ; Tamara Skrypka).  

Листівка періоду ДіПі. Зворот чистий (ФБ; Tamara Skrypka).   



Листівка видана до 100-річчя з дня народження Лесі Українки Комітетом українок Канади (Ukrainian Canadian Committee National Women's Council) у чотирьох кольорових варіантах. Автор листівки Іван Піп (ФБ; Tamara Skrypka).  

 


Зворот листівки

Листівка-таємниця. Уперше таке зображення Лесі Українки надрукував журнал "Зоря". Також цей рисунок (чи фото?) друкував чеський часопис. Схожість з фотографічними зображеннями Лесі Українки 1887–1888 р. неймовірна. Загадка у тому, чи автор ретельно копіював невідому нам фотографію, чи мав унікальний талант і зумів об’єднати у своєму малюнку деталі різних світлин з фотографічною точністю (ФБ; Tamara Skrypka). 

Листівка з рельєфом письменниці авторства М. Черешньовського, видана U.L.F.A. до століття письменниці  (ФБ; Tamara Skrypka).  


Зворот листівки
 

Лариса Косач (Леся Українка). Київ, 1896 р. (ФБ; Tamara Skrypka).   

Сторінка з альбому «Иллюстрированный сборник Киевского литературно-театральног о общества» (Київ, 1900 р.) з портретом Лесі Українки.
Внизу під світлинами підпис: «Участники в собраниях Общества. Литераторы: Леся Украинка (Людмила (так в оригіналі – Т.С.) Петровна Косач). А. И. Степович. В. С. Рыбинский. Н. Э. Глокке. Н. П. Орлов. Л. А. Куперник. О. О. Глинка. Ф. де Мезер, пожертвовал Обществу библиотеку. Художник-фотограф Е. И. Игнатьев»
(ФБ; Tamara Skrypka).  

Ольга Кобилянська і Лариса Косач (Леся Українка). Накладом Я. Оренштайна в Коломиї. 1902 або 1903 р.(ФБ; Tamara Skrypka). 

Листівка з портретом Лесі Українки.  Видавництво «Разсветъ» у Киіві. 1908 р. Зберігалася в архіві І.Косач-Борисової у США.
На звороті:
«Увесь прибуток з продажу призначається на збудування пам’ятника Т. Шевченкові у Київі».
Вгорі у лівому куті текст про Лесю Українку: «ЛАРИСА КОСАЧ (Леся Українка).
Болі й муки українського інтелігента в його боротьбі на шляху до кращих ідеалів людських, – про це найбільше співає нам поет, завсіди чутливий і на людські сьози і на красу пишної природи. Серед українських поетів Л. Українці належить одно з перших місць» (ФБ; Tamara Skrypka).  

Українські письменники… Видання часописі «Рідний Край» (ФБ; Tamara Skrypka).   

 


Листівка з фотопортрета Лесі Українки 1896 р., надрукована ймовірно у кінці 1910-х.
рр. (ФБ; Tamara Skrypka).  

Зворот листівки 

Листівка з фотопортретом Лесі Українки 1913 р. Видана накладом П. Дятлова у серії "Українські письменники". Відень, 1917 р.  (ФБ; Tamara Skrypka). 

Зворот листівки 





Немає коментарів:

Дописати коментар